FinansWatch

Geithner taler for øget regulering

Den amerikanske finansminister Timothy Geithner er klar i sine udmeldinger. Øget regulering er nødvendig for at sikre sig mod fremtidige kriseforhold, mener han, og advarer samtidigt mod et såkaldt ’race to the bottom’.

Timothy Geithner advarer mod at slække på reguleringen af de finansielle markeder, selvom det umiddelbart kan være med til at gøre markedet mere attraktivt for finansielle aktører. Det skriver The New York Times og Reuters.

Finansministeren er bange for at andre lande vil udnytte de stadigt mere omsiggribende stramninger der løbende foretages i USA. Udnyttelsen går på at andre lande via lempeligere lovgivning vil tiltrække finansiel virksomhed fra USA – ene og alene grundet et mindre overvåget marked.

Race to the bottom

Metoden med at fjerne reguleringen, ofte omtalt som race to the bottom, er set tidligere, men ifølge Geithner har det ikke altid været risikofrit.

”Briternes eksperiment med en strategi baseret på ’ light touch’ lovgivning i et forsøg på at tiltrække forretningsaktivitet til London på bekostning af New York og Frankfurt endte tragisk. Sådan en hændelse skulle gerne fungere som advarselslampe for andre lande der overvejer at drage fordel af at lovgivningen løbende strammes i USA,” sagde finansministeren mandag på en konference i Atlanta.

Risikoen flytter sig bare

Den omsiggribende regulering er sat i værk i kølvandet af finanskrisen og skal være med til at forhindre at et lignende forløb kan forekomme engang i fremtiden. Men hvis et race to the bottom for alvor sætter i gang, så bliver det ifølge Geithner særdeles vanskeligt at dæmme op for kommende krisescenarier.

Mens vi arbejder på at inddæmme risikoen i USA, så vil vi samtidigt forsøge at minimere chancen for at den bare flytter sig til andre dele af verden,” udtalte Geithner og anmodede blandt andet om fælles internationale spilleregler på derivat-området.

”Risici forbundet med derivater vil samle sig i de lande og områder med mindst tilsyn. Og det vil være opskriften på en ny krise,” advarede finansministeren.

Branchen er næppe begejstret

Gårsdagens udmeldinger betragtes som værende mere konkrete og vidtrækkende end tidligere udmeldinger fra Obama-administrationen og de bliver næppe hilst velkommen i branchen. Hele temaet omkring regulering er nemlig stadigvæk temmelig betændt og folk fra den finansielle sektor advarer om, at øget regulering kan være med til at gøre det endnu vanskeligere for erhvervslivet at få adgang til nødvendig kredit.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs