Minister: ATP skal tjekke sig selv
De danske bankers frygt for hård konkurrence fra FIH Erhvervsbank med ATP i ryggen bliver nok ikke ligefrem afkølet af beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V). I hvert fald oplyser ministeren nu til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, at det er ATP og FIH selv, der skal stå for at kontrollere, at støtten fra pensionsgiganten til erhvervsbanken ikke bryder med markedsvilkår.
Det sker, efter udvalget har spurgt ministeren præcis, hvordan det skal sikres, at aftaler mellem banken og ATP ender på niveau med markedet.
"Finanstilsynet har oplyst, at både den interne og eksterne revision i ATP og i ATP’s finansielle dattervirksomheder skal kontrollere, at koncerninterne transaktioner og engagementer indgås på markedsbaserede vilkår. Dette indebærer, at transaktioner og engagementer mellem ATP og dennes finansielle dattervirksomheder skal ske på pris- og aftalevilkår, der svarer til, hvad sammenlignelige danske kreditinstitutter skal betale i markedet, eller hvad ATP vurderes at kunne opnå af vilkår ved en placering af midler med tilsvarende risiko. Hvis der ikke eksisterer et egentligt marked, skal der i stedet anvendes et begrundet skøn. Fastsættelse af prisen eller omkostningerne for den enkelte transaktion skal fremgå af bilaget til transaktionen eller andet skriftligt grundlag," skriver ministeren.
Inger Støjberg oplyser samtidig, at hvis en handel ikke sker på markedsvilkår, så er den eneste konsekvens, at den må gå om. Finanstilsynet skal én gang om året - på baggrund af oplysninger udarbejdet af ATP og FIH - bedømme om det er tilfældet.
"Ingen risici"
De to sikringsmekanismer - koncernernes egen revision, og et årligt tilsynstjek af de afgivne oplysninger - er samtidig eneste bremse for, at FIH ikke bruger den markedsandel af erhvervsudlånet på 7,5 pct., som loven giver banken ret til at få, til at hente de bedste erhvervskunder i de andre banker.
Det fremgår af et separat svar givet til udvalget på nedenstående spørgsmål. De 7,5 pct. giver ifølge ministeren FIH mulighed for at opnå et erhvervsudlån på lige over 200 mia. kr.
”Da lovforslaget lægger op til et loft på antallet af kunder, kan det tænkes, at FIH med lavere omkostninger og dermed priser vil konkurrere om de mest kreditværdige kunder, og ad den vej sikre den størst mulige indtjening. De næstbedste kunder vil så blive fordelt på alle andre banker. Hvorledes vurderer ministeren, at den højere kreditrisiko vil påvirke indtjening og robustheden i andre banker?," lyder spørgsmålet fra Arbejdsmarkedsudvalget, hvortil ministeren svarer:
"Eventuelle datterselskaber inden for bank- og realkreditvirksomhed skal som følge af lovforslaget agere på markedsmæssige og kommercielle vilkår i konkurrence med de øvrige kreditinstitutter. Et loft medfører derfor ikke i sig selv øgede risici i andre institutter."
ATP: FIH-køb finansieres ikke via salg af bankaktier
Relaterede artikler:
Pensionskæmpe undrer sig over Støjberg-svar
For abonnenter
Finansrådet håber på pragmatisk FIH-løsning
For abonnenter
Brian M. vil gennemse ATP-lov om fire år
For abonnenter