FinansWatch

Ejendomsmæglere til angreb på Realkreditrådet

Boligsalget er slet ikke faldet nok til at forklare faldet af nye realkreditlån til private og erhverv, lyder det i en skarp formuleret meddelelse fra ejendomsmæglerkæden EDC.

Bare fordi der bliver lånt langt færre penge ud til boligsalg betyder det ikke, at boligmarkedet er gået i stå. Det siger ejendommæglerkæden EDC - efter Realkreditrådet har sagt det modsatte.

Realkreditrådet skrev tidligere på dagen, at første kvartal af 2011 viste nye lån fra realkreditinstitutterne til private og erhverv for 63,6 mia. kr., mens der blev opsagt og afdraget lån for 53,8 mia. kr. Det betød, at nettoudlånet på 9,9 mia. kr. nu kun er ca. halvt så stort som året før, og samtidig det laveste siden fjerde kvartal af 1999, når der korrigeres for inflation.

Stor usikkerhed

”Usikkerheden i økonomien og på boligmarkedet er fortsat stor. Det holder bolighandler samt investeringer i erhvervsejendomme og private boliger tilbage. Der er for øjeblikket en lav efterspørgsel efter realkreditlån,” skrev Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet, i meddelelsen.

Men den konklusion bryder EDC sig meget lidt om.

"For at undgå mytedannelser er det vigtigt at få understreget, at når realkredittens udlån halveres, har det ikke noget med boligsalget at gøre, men det er derimod et stort fald i interessen for både at yde og tage tillægslån, der er baggrunden," skriver EDC’s formand Poul Erik Bech i en meddelelse.

Stramme udlånspolitik

"Det er dog ikke i særlig stort omfang salget af boliger der forklarer faldet. Første kvartal 2011 endte med et boligsalg 4 pct. under salget samme kvartal i 2010, hvilket således langt fra alene kan forklare en næsten halvering af realkredittens udlån."

"Derimod er det fald i tillægslån, altså lån som ikke ydes i forbindelse med ejerskifte, der er den helt overvejende årsag til halveringen. En del af forklaringen herpå er givetvis at lysten til at belåne sin bolig yderligere har været faldende i takt med stigende usikkerhed om økonomi, renten og beskæftigelsen, men også realkredittens strammere udlånspolitik bærer en del af forklaringen."

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs