IMF: Bankerne på vej mod "gældsmur"

Verdens banker står over for en mur af gældsindfrielser på 18.500 mia. kr. de næste to år.

AF MATTIAS GRØNDAL, epn.dk

Verdensøkonomien er finansielt set blevet mere stabil over de seneste seks måneder, lyder den overordnede konklusion i den seneste udgave af den halvårlige Global Financial Stability Report fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Valutafondens økonomer advarer dog om, at en "mur af gældsindfrielser" i verdens banker udgør et betydeligt risikoelement for den finansielle stabilitet.

På globalt plan forfalder i alt bankgæld for 3.600 mia. dollars (ca. 18.500 mia. kr.) til indfrielse over de næste to år.

Kæmper med nationalstater

I takt med at bankernes gæld forfalder, må de pågældende banker optage ny gæld for at holde forretningen kørende.

Men bankerne vil i stort omfang skulle kæmpe med de stedse mere gældsatte nationalstater om kapitalressourcerne, som IMF beskriver som "knappe".

"Bankernes funding-behov falder sammen med et ligeledes stigende statsligt behov for refinansiering af gæld, hvilket øger konkurrencen om et beskedent udbud af funding-ressourcer," lyder det ifølge Reuters fra IMF.

Størst i Tyskland og Irland

Ifølge IMF er refinansieringsbehovet størst i Tysklands og Irlands banker, hvor omkring halvdelen af den udestående gæld udløber inden for de kommende to år.

Foruden det kraftige refinansieringsbehov vil en lang række - især europæiske - banker blive nødt til at skaffe yderligere funding

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også