FinansWatch

Hver tredje økonom dumper afdragsfrie lån

Danskerne er tilsyneladende vilde med at købe dyre boliger og udskyde afdragene. Men står det til hver tredje af økonomerne i Ritzaus økonomiske panel, så skal boligejerne ikke kunne slippe for at betale af på deres lån.

32 procent af økonomerne ser gerne, at de afdragsfrie boliglån helt bliver afskaffet.

Blandt dem er Carsten Heyn-Johnsen, netop pensioneret lektor fra Aalborg Universitet. Han frygter konsekvenserne for dansk økonomi, hvis renten stiger, fordi så mange vælger de meget usikre, afdragsfrie flekslån.

"Hvis den korte rente stiger, så vil en del af dem helt sikkert komme i vanskeligheder, fordi deres budget ikke tillader, at deres udgifter vokser," siger han.

Derfor ser han gerne, at de afdragsfrie lån afskaffes, så boligejere undgår at havne i fælden.

Minister vil klarlægge lån

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil ifølge Politiken have klarlagt, om bankerne har givet de mest risikable lån - de afdragsfri flekslån - til folk, som i virkeligheden ikke har råd til at betale, hvis renten stiger.

Men ministeren afviser på forhånd at afskaffe lån med afdragsfrihed.

"Det interessante er, hvad han vil gøre, hvis en relativ stor del ikke kan tåle en rentestigning. Det er jo sådan set lige meget med en undersøgelse. Den beskriver jo bare problemets størrelse, men det løser jo ikke noget," siger Carsten Heyn-Johnsen.

68 pct. vil beholde lån

Resten af Ritzaus økonomiske panel - 68 procent - vil dog gerne beholde lånene.

"Jeg går generelt ind for, at forbrugerne skal have et bredt udvalg af lånemuligheder," siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Han deler dog bekymringen for, hvad der kommer til at ske, når renten stiger.

"Grundtanken om de afdragsfrie lån var, at de skulle udgøre omkring 15 procent af den samlede lånemasse, så det er klart, at der er et eller andet, der ikke er forløbet, som det skulle," siger Jes Asmussen.

Afdragsfrie flekslån udgør 42,9 pct.

Ifølge Realkreditrådet var 54 procent af lånene til de danske boligejere afdragsfrie ved udgangen af fjerde kvartal sidste år.

Heraf udgjorde de allermest risikable lån - de afdragsfrie flekslån - alene 42,9 procent af det samlede udlån.

"Problemet er nok, at man ikke har levet op til målsætningen om, at man i princippet skulle have råd til at betale et fast forrentet lån for at få et afdragsfrit lån, siger Jes Asmussen.

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs