FinansWatch

Bankerne vinder på hyperaktive foreninger

Investorerne taber og bankerne vinder på investforeningers glæde ved at bytte ud i aktieporteføljen. Sådan lyder kritikken fra flere sider, skriver dagbladet Børsen.

Landets investeringsforeninger er hyperaktive på aktiefronten. Det kommer bankerne til gode - men går ud over investorerne, skriver dagbladet Børsen.

Samtidig lader foreningerne derved hånt om råd både fra eksperter og fra officiel side. Penge og Pensionpanelet anbefalede i januar, at investeringsforeninger valgte en passiv strategi. Alligevel har landets 20 mest handlende investafdelinger alle en omsætninghastighed over 120 pct.

»Jo mere ens forening handler, jo fattigere bliver man. Man skal huske, at der er tætte forbindelser mellem investforeningerne og bankerne. Sidstnævnte tjener ganske enkelt ekstra penge, hvis investeringsforeningerne er mere aktive,« siger Carsten Holdum, cheføkonom i Forbrugerrådet til avisen.

Ikke for at hjælpe banken

Hos Nordea Invest afviser director Peter Jensen overfor Børsen, at der handles for meget. Flere af bankens egne fonde markerer sig ved at have høj omsætning i aktieporteføljen - men Jensen afviser overfor avisen, at der skulle være en sammenhæng mellem handlesfrekvensen og Nordeas indtjeningsmuligheder.

»Vi handler jo ikke kun med Nordea Markets. Vi handler med Nordea, hvis de giver os den bedste pris. Vi handler der, hvor det er bedst og billigst for kunden. Det skal vi jo gøre,« siger han.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs