Konkurs truer milliardmatador

Den relativt ukendte ejendomsspekulant Heine Delbing risikerer konkurs efter voldsomme tab. Fynboen ejer ejendomme, som oprindeligt er vurderet til op imod 9 mia. kr.
AF NIELS SANDØE OG MORTEN JOHNSEN, niels.sandoe@jp.dk, morten.johnsen@jp.dk

Den fynske ejendomsmatador Heine Delbing kan om kort tid blive hovedperson i en af de mest omfattende konkurser på det danske ejendomsmarked.

Ejendomsmatadoren ejer ejendomme oprindeligt værdisat til omkring 9 mia. kr. primært i provinsen og har fortsat en gæld på over 8 mia. kr., halvandet år efter han indgik en gældaftale med sine bankforbindelser.

230 ejendomme

Aftalen skulle give den forhenværende milliardær mulighed for et kontrolleret frasalg af ejendomme. Aftalen indeholdt ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger en række benchmarks for en nedbringelse af ejendomsporteføljen. Trods det kontrollerer Heine Delbing gennem det personligt ejede HD Ejendomme fortsat flere end 230 - fortrinsvis mindre - ejendomme fordelt over hele landet, primært i Jylland og på Fyn.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er der blandt kreditorerne frygt for, at situationen kan ende med en konkursbegæring. Budgetterne har været stramme og bankstyrede det seneste års tid, hvor der kun har været elastik i forhold til advokatregninger, som på grund af de økonomisk komplekse forhold er vokset betydeligt.

Samtidig er Skat begyndt at rasle med sablerne, da Heine Delbing fortsat har et stort udestående.

Advokater jagter købere

Advokatfirmaet Kromann Reumert er blandt dem, der gennem længere tid har jagtet økonomisk solide investorer til at overtage betydelige milliardporteføljer af Delbings mange ejendomme. Flere investorer, som Jyllands-Posten har været i kontakt med, har således været inde og overveje at købe en god bid af Delbings vidtforgrenede koncern. Men foreløbig er det ikke blevet til nogen aftale.

Årsagen er, at mange af den pressesky fynbos bygninger er placeret på ikke særligt attraktive adresser i provinsen, som der stort set ikke er nogen efterspørgsel efter for tiden.

Storkunde i Grøn Bank

Da Roskilde Bank gik ned, blev Heine Delbing placeret som den største kunde i den såkaldte Grøn Bank med et samlet lån på 753 mio. kr. Meningen var, at hans gæld og de øvrige kunder i Grøn Bank skulle videresælges til den højest bydende bank. Men det lykkedes aldrig for Finansiel Stabilitet at komme af med Grøn Bank.

Ud af de 20 største låntagere er to gået konkurs, heriblandt eksbokseren Hans Henrik Palm. Yderligere en håndfuld har balanceret på kanten af en konkurs og udelukkende overlevet på grund af stramt styrede kreditoraftaler. Det gælder bl.a. Essex, som har indgået en såkaldt stille betalingsstandsning med sine kreditorer.

Yderligere en håndfuld, herunder det børsnoterede Greentech Energy Systems, har i deres seneste offentliggjorte årsregnskaber fremvist trecifrede millionunderskud.

Morgenavisen Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Heine Delbing.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også