Unge investorer skyder forkert

Mange investorer under 30 år er blevet for ensidige eller for forsigtige efter krisen. Det kan gå ud over deres pension.
AF RENÉ DEICHGRÆBER, rede@jp.dk

Finanskrisen har delt landets unge investorer. Den ene halvdel satser nu mere ensidigt på et højt afkast, mens den anden halvdel har trukket sig skræmt tilbage og lader banken investere pengene med en lav risiko.

Begge dele er et tegn på, at de unge ikke er dygtige nok til at forvalte deres opsparing i øjeblikket, lyder det samstemmende fra Danske Bank, Nordea og Dansk Aktionærforening, der hver især har undersøgt, hvordan aktionærer under 30 år agerer i øjeblikket.

Danske Bank sidder på knap halvdelen af omsætningen i danske aktiedepoter og vurderer, at der de seneste år er skabt en polarisering blandt unge investorer.

"Finanskrisen har sendt dem i to forskellige retninger. Nogle unge vægter aktier langt højere end obligationer, mens en lige så stor del vælger pasningsprodukter og trækker sig væk fra markedet. Før var det mere jævnt fordelt, og da havde deres uddannelse indflydelse på valget, men nu er det i højere grad andre faktorer, der gør sig gældende," fortæller chefstrateg Anders Nellemose.

Høj risiko kan spredes

Han gætter på, at de unges forskellige oplevelser af krisen får dem til at investere, som de gør. Måske derfor virker det også mindre velovervejet end tidligere.

"Det giver god mening, at unge tager en høj risiko, fordi de både investerer relativt små beløb og har en lang tidshorisont. Men de er alt for ensidige. De køber stort set ikke aktier i udenlandske selskaber og er dermed næsten kun eksponeret mod det danske marked. I samme omfang ser vi, at andre unge har berøringsangst over for aktier. De har givetvis set deres forældre få en ordentlig tur under krisen, og derfor vælger mange unge et pasningsprodukt med mellem- eller lav risiko, hvilket heller ikke tjener dem optimalt," forklarer Anders Nellemose, som anbefaler unge at investere med en høj - men spredt - risiko.

Færre unge online

Nordeas seniorstrateg, Henrik Drusebjerg, bider mærke i, at færre kunder under 30 år logger sig på bankens Online Investering, selv om de har adgang. I 2006 var det 52,6 pct., i dag er det 48,4 pct. I samme periode er andelen af kunder over 60 år, der logger sig på, vokset fra 56,4 til 62,5 pct.

"Det er en bekymrende udvikling, hvis det er et udtryk for en tendens. Det er afsindigt vigtigt, at unge tidligt tager hånd om deres opsparing. Danmark har en faldende pensionsalder - vi ønsker at gå på pension tidligere kombineret med, at vi lever længere. Unge mennesker skal derfor regne med at betale en større del af deres pension selv, så de burde være meget mere interesseret i at forvalte opsparingen," siger Henrik Drusebjerg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også