Sådan ser en "rigtig" investor ud

Investeringsforeninger er en klub for halvgamle mænd fra Østjylland med et plus på 350.000 kr.

AF RENÉ DEICHGRÆBER, epn.dk

De fleste har et billede af, hvordan en advokat, revisor, journalist eller læge ser ud.

Men hvordan ser en privat investor ud? Tja, bum bum. Så bliver billedet vist mere uskarpt. Derfor har Investeringsforeningsrådet lavet en analyse af de 820.000 investorer, der har valgt at betro deres opsparing til investeringsforeninger.

Analysen viser, at investorerne ved udgangen af 2010 ejede danske aktier for knap 200 mia. kr., danske obligationer for 118 mia. kr., og at opsparingen i investeringsbeviser udgjorde 285 mia. kr.

Mænd i overtal

Lidt flere mænd end kvinder placerer deres penge i investeringsforeninger. Antallet af investorer er dog faldet siden slutningen af 2007 og udgør nu 15 pct. af befolkningen. Til sammenligning ejer dobbelt så mange nordmænd beviser.

"I Danmark har vi en lang tradition for at spare op i pensionskasser, og det betyder, at en relativt større del af pengene ligger i den slags ordninger. Behovet for at spare op ved siden af er så tilsvarende mindre," forklarer Jens Jørgen Holm Møller, direktør i Investeringsforeningsrådet.

Den typiske investor er mellem 60 og 69 år og placerer en stadig større andel af porteføljen i udenlandske aktier og obligationer.

"Det er et led i modningen af markedet. Danskere tænker efterhånden mere og mere internationalt. Det kan man også se i uddannelsessystemet, hvor engelsk efterhånden er det førende sprog," vurderer direktøren.

Private danske investorer ejer i gennemsnit investeringsbeviser for ca. 350.000 kr., et beløb, der er steget mere end 100.000 kr. på blot to år som følge af kursgevinster.

Mænd søger risiko

Ikke overraskende er mænd mere risikovillige end kvinder. De køber færre obligationer, flere aktier, handler hyppigere og scorer et højere afkast. Og hvor bor de så? I Aarhus, såmænd.

137.000 investorer har adresse i Østjylland, mens Fyn blot kan mønstre 73.000. Set i forhold til befolkningsstørrelse er investeringsbeviser dog mest udbredt i whiskybæltet nord for København, hvor knap hver femte indbygger ejer en billet til en investeringsforening.

"Familierne i whiskybæltet er typisk færdige med uddannelsen, har gode job og bedre mulighed for at investere opsparingen. Så det er selvfølgelig ikke en overraskelse," lyder det fra Jens Jørgen Holm Møller.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også