Banker lod regime gemme formue

Tunesisk regime fik lov at gemme formue i Schweiz. Banker beskyldes for forsømmelse af kontrol.

AF JAKOB BINDERUP, epn.dk

Kort efter Ben Ali blev afsat som præsident af Tunesien i sidste måned, beordrede den schweiziske regering bankerne til at indefryse alle aktiver tilhørende den tidligere præsident og 47 andre tilhørere af regimet. Det skriver Wall Street Journal.

Det betød, at bankerne lukkede for konti med dusinvis af millioner i franc. Den schweiziske efterretningstjenestes afdeling for økonomisk kriminalitet har siden fået omkring 30 rapporter fra forskellige pengeinstitutter, der alle får alarmklokkerne til at ringe.

Rapporterne beretter om, at mange af indskuddene fra Ben Ali og hans medsammensvorne stammer fra ulovlige aktiver. I alt drejer det sig om et beløb i nærheden af 80 mio. franc.

Systemet virker ikke

Historisk set har Schweiz været en oase for økonomiske svindlere, der ville undvige kontrol fra myndighederne. Bankerne i alpelandet har gennem mange år tilbudt kunderne en diskretion og fortrolighed, som tillod mere end almindeligt tvivlsomme banktransaktioner.

De seneste ti år har den schweiziske regering dog gjort meget for at stramme reglerne og dermed skærpe opsynet med økonomisk svindel. Det indebærer blandt andet, at bankerne er forpligtet til at kontrollere indskud og sikre, at formålet ikke er hvidvaskning.

Set i lyset af de seneste rapporteringer fra de schweiziske pengeinstitutter, kan noget tyde på, at nettet ikke er finmasket nok, og eksperter peger på, at bankerne ikke gør deres arbejde godt nok.

”Systemet virker ikke. Det er ret tydeligt, at reglerne nedskrevet, men de bliver bare ikke fulgt flittigt nok, hvilket også betyder, at tilsynsmyndighederne ikke gør deres job godt nok,” siger Mark Pieth, der er professor i kriminalret ved Basel Universitet til Wall Street Journal

Ikke nyt problem

De schweiziske banker har åbenbart svært ved at fornægte kunderne de fordele, som økonomiske svindlere har efterspurgt tidligere.

I hvert fald blev Schweiz blev også af en paraplyorganisation under OECD kritiseret for sit lave antal af indleverede rapporter om økonomisk kriminalitet. I 2009 blev i alt 896 rapporter indleveret om mistænkelige transaktioner, men to tredjedele af rapporterne var udløst af ekstern påvirkning og altså ikke på bankens eget initiativ.

The Financial Task Force, som rettede kritikken, undrede sig over det lave antal, fordi Schweiz er verdens største internationale bank-center med, der sammenlagt står for omkring 2 billioner dollars.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også