Kæmpe skattesmæk til britiske banker

Den britiske regering sender nu en skatteregning på 7 mia. kroner afsted til de britiske banker.
AF RB-BØRSEN

Den britiske regering sender endnu en stor skatteregning til britiske banker. Regningen lyder på 800 millioner pund - syv milliarder danske kroner - for 2011 og kommer, fordi bankerne ikke opfylder krav om mindre bonusser til bankchefer og større udlån til erhvervslivet.

Det nye krav kom fra finansminister George Osborne og slog ned som en bombe i britisk bank- og erhvervsliv tirsdag.

Beslutningen indebærer, at regeringen fremskynder tidspunktet for, hvornår bankerne skal betale skat i fuld omfang af overskud.

Pres på banker

Efter bankkrisen i 2008 og 2009 gik regeringen ind og hjalp bankerne med at komme gennem krisen.

Den konservative regering er i forhandlinger med bankerne om en øverste grænse for bonusordninger til bankchefer og for større udlån til erhvervsvirksomheder.

"Jeg tror stadig på, at vi kan få en aftale med bankerne om udlån til mindre virksomheder. Og de (bankerne, red.) vil jo nok også gå med til mindre bonusser i år end sidste år," siger finansministeren om planen, der kaldes Projekt Merlin.

De øverste bankchefer i Storbritannien er - ligesom i mange andre lande - yderst upopulære. Mange siger, at de bærer hovedansvaret for den katastrofale finans- og bankrise, som kostede millioner af mennesker deres opsparinger og sendte mange ud i arbejdsløshed.

Britiske LO kalder regeringens beslutning "patetisk", og siger, at beslutningen blot viser, at den konservative regering ikke er i stand til eller villig til at anvende tilstrækkelig magt til at sætte bankcheferne på plads.

/ritzau/Reuters

(RB-Børsen)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også