Grønt lys til sammenlægning af krakkede banker

Finansiel Stabilitet har netop fået politisk godkendelse til sin plan om at fusionere sine krakkede banker sammen.
Foto: Torben Stroyer/Jyllands-Posten (arkiv)
Foto: Torben Stroyer/Jyllands-Posten (arkiv)
AF ANDERS HEERING

Et bredt politisk flertal gav i går eftermiddags Finansiel Stabilitet grønt lys til at gå i gang med at lægge sine forliste banker sammen.

Det skete da formand Henning Kruse Pedersen i går eftermiddag fremlagde sine planer for Folketingets erhvervsudvalg.

Finansiel Stabilitet ønsker at skabe en stor bank af de krakkede banker, der de senere år er havnet i det statslige oprydningsselskab. Det skal lette administrationen og sætte fornyet skub i sagsbehandlingen af de mange kunder, der fortsat er strandet i selskabet.

Fire enheder

Planen er at lægge bankerne sammen i fire forskellige enheder. En bank, et finansselskab, hvor man vil samle de kunder, der kun har gæld som skal afvikles, et ejendomsselskab og et pantebrevsselskab. Nova Bank Fyn er udset til at blive det fortsættende selskab.

”Hovedformålet med den forenkling, vi nu gennemfører, er at sikre effektivitet og ensartethed i en fortsat or-dentlig og redelig afviklingsindsats. Vi centraliserer for at sikre ensartet og høj kvalitet i vores kundebetjening. Samtidig tilstræber vi, at kunderne fortsat betjenes fra det kontorsted, de er vant til, og at hver enkelt kunde orienteres grundigt om de konsekvenser, som ændringerne medfører,” siger bestyrelsesformand Henning Kruse Petersen i en pressemeddelelse.

Her fremgår det også, at den nye struktur vil være gennemført medio 2011 og vil indebærer besparelser i form af reduktion af medarbejderantallet, lavere omkostninger til revision, husleje, IT mm. Der vil blive oprettet kontorer i Storkøbenhavn, Odense og Aalborg.

Her er cheferne for Finansiel Stabilitets nye selskaber

Tålmodigheden er sluppet op

Finansiel Stabilitet har været genstand for hård kritik og er blevet beskyldt for at være for hård ved de strandede bankkunder, der må se høje renter og skrappe vilkår i øjnene. Det skal Rigsrevisionen nu undersøge. Blandt de hårdeste kritikere på Christiansborg er Dansk Folkepartis erhvervsordfører Colette Brix. Hun har også givet sin opbakning til omstruktureringen af Finansiel Stabilitet.

”Vi var lidt bekymrede for, om det her bare ville blive endnu en holdeplads. Men hvis de mener, at det er en bedre måde at gøre det på, må vi forsøge det. For det skal blive bedre,” siger Colette Brix til FinansWatch.

Hun lægger ikke skjul på, at hendes tålmodighed med sagsbehandlingen i Finansiel Stabilitet er sluppet op.

”Det her er sidste skud i bøssen. Nu bakker vi op om det her midlertidigt, men som anstændige politikere er vi nødt til at sætte en stopper for det her. Indenfor seks måneder skal det her være overstået. Det er altså ikke platugler alle sammen. Det er mennesker, der har de samme rettigheder som alle andre,” siger Colette Brix.

Hurtig afvikling

Hun erklærer sig villig til at lade staten betale for en hurtig afvikling af de nødlidende banker. Ligesom man gjorde, da Arbejdernes Landsbank for nylig overtog de sidste 4000 privatkunder i Roskilde Bank.

”I forretningsverdenen får man nogen gange et slag over fingrene, og det har vi så fået. Nogen gange kan det betale sig at tage en omkostning i et hug for ellers bliver det dyrere på lang sigt. Spørgsmålet er om al den sagsbehandling kan betale sig. De eneste, der vinder ved det er advokater og revisorer,” siger Colette Brix til FinansWatch.

Kunderne i Finansiel Stabilitet kommer blandt andet fra de krakkede banker EBH Bank, Eik Bank Danmark, Eik Banki, Fionia Bank, Løkken Sparebank, Nova Bank Fyn og Roskilde Bank.

Den nye struktur betyder, at en betydelig større del af koncernens aktiviteter kan drives af selskaber uden en banklicens, der kun vil være nødvendig for en ud af de fire enheder. I dag udgør den bankrelaterede del af balancen 87 pct., men Finansiel Stabilitet forventer at andelen vil falde til 21 pct. efter strukturændringen.

Her er cheferne for Finansiel Stabilitets nye selskaber

Spar Nord: Fornuftig fusion af krakkede banker

Krakkede banker smelter sammen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu