Finanstilsynet: Nemid usikker til identifikation

Finanstilsynet anerkender ikke digital signatur eller Nemid som en sikker identifikation af borgeren i forhold til hvidvaskloven. Men Nemid afviser usikkerhed, skriver Computerworld.

Siden indførelsen af hvidvaskningsloven har bankerne bedt tusinder af danske bankkunder om at identificere sig ved enten at møde op i den lokale filial eller ved at sende en fotokopi af pas, kørekort eller anden form for legitimation. Det skriver Computerworld

Finanstilsynet anerkender nemlig ikke, at digital signatur eller Nemid er en sikker identifikation af borgeren i forhold til hvidvaskloven, siger Karina Hansen fra juridisk kontor hos Finanstilsynet til Computerworld.

Supplerende information

"Vi har sagt, at man kan bruge digital signatur som supplerende legitimation. Den digitale signatur kan som udgangspunkt ikke stå alene som legitimation," siger Karina Hansen.

Årsagen er, at Finanstilsynet har været usikker på kravene til borgernes identifikation i forbindelse med oprettelsen af de digitale signaturer. Derfor er NemID ifølge Finanstilsynet ikke nok til at bekræfte borgerens identitet over for banken i forhold til hvidvaskloven.

Lever op til standarder

Men det afviser chef for IT- og Telestyrelsen Palle H. Sørensen. Til Computerworld siger han, at Nemid lever fuldt op til de internationale standarder for sikker digital identifikation af borgerne.

"Den registreringsprocedure, som ligger til grund for at få NemID, den lever op til reglerne om identifikation efter hvidvaskloven. Det var hele forudsætningen for, at man overhovedet kunne bruge NemID til bankerne," siger Palle H. Sørensen.

Kunder er hvidvaskede

Dermed bliver fotokopier helt overflødige, mener Palle H. Sørensen, fordi bankerne med udstedelsen af NemID til kunderne i forvejen har sikret identiteten på de selv samme kunder, som de samtidig beder om fotokopier fra.

"De personer fra bankerne, som kan få et OCES-certifikat, de skal være hvidvaskede. Det vil sige, at banken indestår for, at de kunder, som får et NemID-brev, allerede er hvidvaskede," siger Palle H. Sørensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også