FinansWatch

Finanstilsynet: Nemid usikker til identifikation

Finanstilsynet anerkender ikke digital signatur eller Nemid som en sikker identifikation af borgeren i forhold til hvidvaskloven. Men Nemid afviser usikkerhed, skriver Computerworld.

Siden indførelsen af hvidvaskningsloven har bankerne bedt tusinder af danske bankkunder om at identificere sig ved enten at møde op i den lokale filial eller ved at sende en fotokopi af pas, kørekort eller anden form for legitimation. Det skriver Computerworld

Finanstilsynet anerkender nemlig ikke, at digital signatur eller Nemid er en sikker identifikation af borgeren i forhold til hvidvaskloven, siger Karina Hansen fra juridisk kontor hos Finanstilsynet til Computerworld.

Supplerende information

"Vi har sagt, at man kan bruge digital signatur som supplerende legitimation. Den digitale signatur kan som udgangspunkt ikke stå alene som legitimation," siger Karina Hansen.

Årsagen er, at Finanstilsynet har været usikker på kravene til borgernes identifikation i forbindelse med oprettelsen af de digitale signaturer. Derfor er NemID ifølge Finanstilsynet ikke nok til at bekræfte borgerens identitet over for banken i forhold til hvidvaskloven.

Lever op til standarder

Men det afviser chef for IT- og Telestyrelsen Palle H. Sørensen. Til Computerworld siger han, at Nemid lever fuldt op til de internationale standarder for sikker digital identifikation af borgerne.

"Den registreringsprocedure, som ligger til grund for at få NemID, den lever op til reglerne om identifikation efter hvidvaskloven. Det var hele forudsætningen for, at man overhovedet kunne bruge NemID til bankerne," siger Palle H. Sørensen.

Kunder er hvidvaskede

Dermed bliver fotokopier helt overflødige, mener Palle H. Sørensen, fordi bankerne med udstedelsen af NemID til kunderne i forvejen har sikret identiteten på de selv samme kunder, som de samtidig beder om fotokopier fra.

"De personer fra bankerne, som kan få et OCES-certifikat, de skal være hvidvaskede. Det vil sige, at banken indestår for, at de kunder, som får et NemID-brev, allerede er hvidvaskede," siger Palle H. Sørensen.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs