FinansWatch

Hoffmeyer: Renten går næppe voldsomt i vejret

Tidligere direktør for Danmarks Nationalbank, Erik Hoffmeyer, forventer ikke, at renten går voldsomt i vejret, så længe fokus er på en stabil økonomisk politik.

Foto: SVANE BO

Erik Hoffmeyer, der i 30 år var formand for direktionen i Danmarks Nationalbank, siger i et interview med Berlingske Business, at han ikke forventer, at renten vil stige så voldsomt, som den gjorde i 1080erne.

”Hvis konjunkturerne bliver bedre, og væksten kommer op på tre til fire pct. i stedet for de én til halvanden pct., vi har set de senere år, så kan renten godt stige. Men slet, slet ikke til det niveau vi så i starten i 1980erne,” siger han.

”Så længe vi holder fast i en stabilitetsorienteret økonomisk politik, er der ingen grund til at tro, at renten vil gå voldsomt i vejret,” siger han.

Euroen består

Erik Hoffmeyer anser det samtidig for meget urealistisk, at euroen skulle bryde sammen og drive renten i Europa i vejret.

”Der er en meget betydelig politisk vilje til at holde sammen på systemet, men der er en række lande, især i Sydeuropa, som ikke har haft en stærk nok disciplin. Over for dem mangler der nok nogle bedre magtmidler. Det er i hver fald bekymrende, at udviklingen har kunnet gå så langt, som vi ser nu, hvor flere lande må reddes med økonomisk hjælp, uden nogen er vågnet op,” siger han.

Eik Hoffmeyer er en af de nationalbankdirektører i verden, som har siddet i længst tid. Han var frem til 1995 formand for direktionen i Nationalbanken.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs