Svag svensk krone får flere svenskere til at arbejde i Danmark

Den svenske krone svækkes, og det får svenskere til at arbejde i Danmark, hvor kronen er stærk, siger DI.
Svenskere kan få mere få mere deres svenske kroner for deres danske løn. På billedet den svenske centralbank, Riksbanken. | Foto: Sveriges riksbank
Svenskere kan få mere få mere deres svenske kroner for deres danske løn. På billedet den svenske centralbank, Riksbanken. | Foto: Sveriges riksbank
AF RITZAU

I takt med at den danske krone bliver stærkere målt mod den svenske, begynder flere og flere svenskere at arbejde i Danmark, hvor de kan få flere svenske kroner for deres danske lønudbetalinger.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Dansk Industri, der i en analyse har set på udviklingen i den svenske krone og antallet af svenskere, der arbejder i Danmark.

I løbet af de seneste to år er den svenske krone blevet svækket med 14 procent målt mod den danske.

I samme periode er antallet af svenskere, der arbejder i Danmark, steget med 2300 fuldtidspersoner, hvilket svarer til 16 procent.

”Det er en bemærkelsesværdig stor stigning for en gruppe, som i de ti år forinden ikke steg overhovedet,” lyder det i analysen fra DI.

Steen Nielsen, som er vicedirektør i DI, siger i en pressemeddelelse, at svenskerne kan se fidus i at arbejde i Danmark, fordi det giver gevinst på bankkontoen.

”Vi er superglade for, at svenskerne søger mod Danmark for at arbejde. Vi har meget brug for arbejdskraften, og derfor er det glædeligt at flere svenskere tager turen over Sundet for at tage et job her,” siger han.

”Det nyder dansk erhvervsliv godt af.”

I juli 2021 kostede det 73 danske kroner at købe 100 svenske kroner. To år senere er prisen faldet til 64 danske kroner.

”Det er en udvikling, som omvendt gør det mere attraktivt for en svensker at få en løn udbetalt i danske kroner,” lyder det i DI’s analyse.

Godt to tredjedele af stigningen af svenskere, som arbejder i Danmark, er sket i den gruppe, som pendler frem og tilbage mellem Sverige og Danmark.

Gruppen udgør 1500 af de 2300 nye arbejdende svenskere.

”Det harmonerer også godt med, at det er valutakursen, der får mange til at vælge Danmark, da pendlere med bopæl i Sverige stadig har hovedparten af deres udgifter i svenske kroner, som de nu får flere af ved at arbejde i Danmark,” skriver DI.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også