FinansWatch

Aktieskat og forhøjet pensionsalder polstrer statskassen til krisetid

Indtægter fra øget aktieskat og besparelser fra en senere pensionsalder hjælper statskassen.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Midt i coronakrisens mange udgifter kan regeringen se frem til to milliardgaver fra danskerne i form af indtægter fra øget aktieskat og besparelser fra en senere pensionsalder, der træder i kraft i år.

Det skriver Berlingske Business med henvisning til beregninger udført af pensionsselskabet Velliv.

Statens krisekasse kommer i år til at nyde godt af, at folkepensionsalderen hæves fra 65,5 år til 66 år. De færre folkepensionister og flere arbejdende danskere giver en milliardbesparelse for regeringen.

Samtidig indkasserer regeringen et stort beløb fra beskatning danskernes særdeles store opsparing til pension. Afkastet på danskernes pensioner bliver beskattet med 15,3 pct. om året via den såkaldte PAL-skat.

Da afkastet på pensionsopsparingen klarer sig ganske godt, giver det traditionelt set langt flere penge til statskassen, end regeringen regner med.

"Går vi et halvt år tilbage i tiden, tydede alt på, at årets pensionsafkastskat ville ende på et rundt nul. De gode nyheder om coronavaccine i november har imidlertid boostet afkastet og dermed pensionsopsparernes skat til staten," siger Jens Christian Nielsen fra Velliv til Berlingske Business.

I perioden fra 2011 frem til og med sidste år har skatten på danskernes pensionsafkast givet 336,5 mia. kr. i alt. Det er samlet set hele 193,3 mia. kr. mere, end regeringen har budgetteret med, viser beregningerne fra Velliv.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere