Nationalbanken: Corona giver stor usikkerhed om makroøkonomien

Bankerne kan ikke nødvendigvis regne med medvind fra den makroøkonomiske udvikling resten af året, siger Nationalbankens nye direktør, Signe Krogstrup. Det er dog for tidligt at sige, om Danmark bliver ramt af endnu et økonomisk tilbageslag.
Nationalbanken er flyttet i midlertidige lokaler på Østerbro, mens den ikoniske bygning på Havnegade i København bliver renoveret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Nationalbanken er flyttet i midlertidige lokaler på Østerbro, mens den ikoniske bygning på Havnegade i København bliver renoveret. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Når Signe Krogstrup på mandag bliver en del af direktionen i Nationalbanken, træder hun til i en tid med stor usikkerhed. Bedst som mange troede, at coronakrisen var ved at være overstået, er den måske ved at tage til igen.

"Vi står nu i en situation, hvor der har været en vis genopretning, men vi er ikke helt tilbage, hvor vi var før, og nu ser vi igen, at tingene spidser til," siger hun i et interview med FinansWatch.

I Nationalbanken holder man skarpt øje med, hvordan den økonomiske situation udvikler sig, og for Signe Krogstrup gælder det blandt andet, at hun får ansvar for området 'Økonomi og pengepolitik'.

Det betyder blandt andet, at hun skal holde øje med, om realøkonomien er på vej ud i en krise. Det er dog for tidligt at sige endnu, om den nye bølge bliver omsat til en økonomisk nedtur, vurderer hun.

"Vi kom ud med en prognose i september, og den mener vi stadigvæk er gældende. I den vurderede vi, at smitteudviklingen ville forbedre sig, og så havde vi et alternativt risikoscenarie, hvor vi så på, hvad der ville ske, hvis vi fik en anden bølge. Vi ser på nu, om vi skal genoverveje vores prognose, men vi har endnu ikke nok information," siger Signe Krogstrup.

Nye modeller

For at kunne holde skarpt øje med, hvordan coronakrisen har udviklet sig i den danske økonomi, har det været nødvendigt for Nationalbanken at udvikle nye løsninger, fordi dem, der var tilgængelige, simpelthen ikke gav et præcist nok billede af udviklingen.

"Coronakrisen har gjort, at vi har taget nye værktøjer i brug. Nogle af de data, vi plejer at bruge, kommer ind med et par måneders forsinkelse, og det fungerer godt, når der ikke er for store forandringer i økonomien. Men når vi har de store vendepunkter som under finanskrisen og under nedlukningen i marts, har man brug for at vide, hvad der sker lige nu og her," forklarer Signe Krogstrup.

Men trods de nye modeller er det stadig ikke klart, hvordan økonomien kommer til at udvikle sig resten af året. I september forudså Nationalbanken, at det danske bruttonationalprodukt vil komme til at falde med 3,6 pct. i år.

Men med de seneste dages meldinger fra flere europæiske lande om nye restriktioner, der skal bremse coronasmitten, er usikkerheden igen steget, og det gør realtidsmodellerne endnu mere aktuelle.

"Vi ved stadigvæk ikke, hvad de nye restriktioner reelt kommer til at betyde for produktion og serviceydelser. Det følger vi nøje nu, og derfor er det vigtigt, at vi kan se, hvad der sker nu og her," siger hun.

Både i Tyskland og Frankrig har man skruet op for restriktionerne igen, og også Belgien, Storbritannien og flere andre lande har lukket ned for visse aktiviteter for at begrænse coronasmitten. Og selv om restriktionerne ikke er meget omfattende i Danmark lige nu, kan økonomien alligevel blive ramt.

"Vi er bekymrede for, at coronasmitten ser ud til at udvikle sig værre i Europa og på andre eksportmarkeder. Vi holder rigtig meget øje med, hvad der sker med eksporten og med ordreindgangen. Der kan komme store udfordringer, men jeg vil understrege, at vi ikke ser det i data endnu," siger Signe Krogstrup.

Ny nationalbankdirektør: Omstridt buffer "var rigtig godt håndtag" under coronakrisen 

Regeringen lægger op til at forlænge kompensationsordninger resten af året 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også