FinansWatch

Endelige stramninger på ophedet boligmarked er ikke på plads

Finanssektoren og erhvervsministeren har lørdag mødtes om de nye låneregler, der har skabt frygt for kollaps. Drøftelser fortsætter den kommende uge.

Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen/

Nye regler for udlån til boligkøb i Aarhus og København har skabt frygt for, at bunden ville falde ud af boligmarkedet. Erhvervsminister Brian Mikkelsen og finanssektoren har lørdag holdt møde om reglerne.

På mødet er man ikke nået frem til noget konkret, og det endelige svar på, hvordan de nye regler vil se ud, er altså endnu ikke på plads.

"Der har i dag været et konstruktivt møde med repræsentanter fra den finansielle sektor."

"Det er aftalt, at der nu skal foretages en række beregninger, sådan at styresignalet bliver afbalanceret og får den tilsigtede effekt."

"Drøftelserne fortsætter den kommende uge med henblik på at få rammerne for styresignalet på plads. Det vil herefter kunne træde i kraft," skriver erhvervsminister Brian Mikkelsen i en kommentar til Ritzau efter mødet.

Svært for førstegangskøbere

Det nye styresignal vedrører en række kommuner i Storkøbenhavn og Aarhus, hvor prisudviklingen er gået stærkt opad de senere år.

Det hed sig oprindeligt, at realkreditselskaberne skulle nedbringe antallet af lån i disse områder til familier, som optager afdragsfri eller variabelt forrentede lån på fire gange husstandsindkomsten eller mere.

De måtte ifølge det oprindelige udspil fremover kun udgøre 15 procent af realkreditselskabernes udlån.

I dag udgør disse lån en andel på over 35 procent, og det har vakt bekymring for, om boligmarkedet i de to byer ville tage et alt for voldsomt dyk.

På samme måde blev det forudsagt, at unge førstegangskøbere ville kunne få svært ved at købe hus, ligesom ældre risikerede at blive ude af stand til at låne i friværdien i deres hus.

For at imødegå kritikken har erhvervsministeren sagt, at reglerne vil blive blødt op og muligvis indføres over en længere periode.

Nordea Kredit: Nye låneregler er et "kludetæppe"

Erhvervsminister vil indføre nye låneregler langsommere

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere