Formænd afviser fusionshistorie

Realkreditrådet og Realkreditforeningen er ikke enige om en fusion med Finansrådet, slår parterne fast.
Foto: ESKESTAD MIK, POLFOTO
Foto: ESKESTAD MIK, POLFOTO

En genfusion mellem brancheforeningerne Realkreditrådet og Realkreditforeningen har på rygteplan været diskuteret stort set lige siden, parterne gik fra hinanden i 2007.

Nu har forhandlingerne ifølge TV2 News igen ført parterne tæt på hinanden. Ifølge mediet diskuteres det, at man lægger de to brancheforeninger ind i Finansrådet, som kommer til at repræsentere både bank og realkredit i Danmark.

Ifølge FinansWatch' oplysninger, så har der været forhandlinger løbende i år, men parterne er stadig ikke så langt, at man kan sætte en tidsplan op.

Formand for Realkreditrådet, Nykredits koncernchef Michael Rasmussen, skriver således til FinansWatch:

”Det har jo været drøftet af flere omgange de sidste ti år, men nej, der pågår ingen forhandlinger lige nu."

Formand i Realkreditforeningen og direktør i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo Rasmussen har ingen kommentarer til TV2's historie over for FinansWatch.

Bestyrelsesformand i Realkredit Danmark og formand i Finansrådet Tonny Thierry Andersen skriver følgende til FinansWatch:

"En sammenlægning af de forskellige brancheorganisationer for banker og realkreditten er noget, der gennem en årrække har været diskuteret og som dukker op med jævne mellemrum i medierne. Det er ikke noget, der er forhandlinger om lige nu, og hvis det måtte blive aktuelt på et senere tidspunkt, så er det bedst, at vi tager en grundigere diskussion internt i organisationerne. Derfor er det ikke et spørgsmål, jeg ønsker at kommentere yderligere," siger Tonny Thierry Andersen.

SDO-lån skilte vandene

Ifølge kilder tæt på processen - og på begge sider af fusionen - så har der været kontakt i svingende grad over flere år gennem skiftende formandsskaber. Der er flere forhold, som gør, at 2015 kan blive året, hvor der bliver gjort alvor af tilnærmelserne. For parterne er for så vidt enige om, at to brancheforeninger til seks medlemmer godt kan være i overkanten. Især, når de praktisk talt alle sammen er medlemmer i Finansrådet også.

Realkredit Danmark og Nordea Kredit meldte sig ud af Realkreditrådet i 2007 og stiftede Realkreditforeningen med LR Realkredit. Realkreditforeningens sekretariat er noget mindre og hører hjemme i Finansrådets bygninger.

Uenigheden handlede dengang om SDO-lån, hvor Nykredit og BRF så bankers ageren som et opgør med det danske balanceprincip. Det medførte meget kontante udmeldinger fra Realkreditrådet, som fik de bankejede Nordea Kredit og RD til at forlade foreningen.

Kort efter ramte finanskrisen, og i dag er SDO-lån ikke rigtig et tema for bankerne. Parterne har i dag nok næsten ens holdninger til emnet, og der er formentlig større udfordringer for branchen. Det har især været i forhold til EU-regulering, som har været i fare for at spænde ben for dansk realkredit. Men her har de to brancheforeninger arbejdet side om side i kampen for realkreditten.

En helt lavpraktisk udfordring har været, om man kan gå tilbage til en partner, som man har forladt i uvenskab. Her kommer Finansrådet ind i billedet. Der er oplagte synergier mellem bank og realkredit, og i dag er Nykredit eneste realkreditinstitut, som ikke er ejet af en bank. Og Nykredits datterbank har efterhånden vokset sig ganske stor.

Forhandle med én stemme

Hvis man slår alle tre organisationer sammen, så kan man dels stå stærkt i det politisk arbejde, hvor man kan forhandle med én stemme. Og dels slipper man for diskussionen om, hvilken realkreditklub, der skal fusioneres ind i den anden.

Her har en af udfordringerne været, at man skal sikre, at realkreditten bliver en væsentlig del af et nyt Finansrådet. Realkreditmarkedet er umådeligt stort i Danmark, og det skal afspejles i en samlet forening. Dels skal det sikres, at kompetencerne fra de to realkreditbrancheforeninger beholdes, og det skal det være tydeligt for omverdenen, at Finansrådet både dækker banker og realkredit.

Direktørskiftet i Finansrådet kan ses som en anledning. Den tidligere direktør Jørgen Horwitz beskrives af FinansWatch' kilder slet ikke som en forhindring, men med frisk blod på chefposten er der også mulighed for at ændre Finansrådets image en smule, og det kan blive muligheden for realkreditten.

Rygterne om en fusion har taget til, siden Jyske Bank købte BRF Kredit i 2014. Dermed står Nykredit som eneste ikke-bankejede institut, og det gør opdelingen mellem parterne endnu mere omsonst. BRF Kredit ligner i hvert fald et institut, som har mere til fælles med RD og Nordea Kredit end med Nykredit, som man tilmed havde en voldgiftssag kørende imod.

Michael Rasmussen kan få nøglerolle

I de seneste år forlyder det, at fusionen især har været op til Nykredit. Som markedets største havde Nykredit muligheden for at få fusionen til at ske, hvis man ville det. Her har det især været i spørgsmål om, hvorvidt Nykredit var klar til at opgive den magt, der ligger i formandsskabet på den største af realkredittens brancheforeninger. Ifølge TV2 News kan Nykredits koncernchef Michael Rasmussen være i spil som ny formand for et samlet Finansrådet, og det kan skubbe processen på vej.

Michael Rasmussen er som Nordea-direktør tidligere været formand for Finansrådet. Den post går i dag på tur mellem Danske Bank og Nordea, men Nykredit kan altså tænkes at få plads i turnusordningen også.

Regulering kan tvinge finansorganisationer sammen

Medie: Finansrådet vil slå sig sammen med realkreditforeninger 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også