Brancheforening: Flere ubesvarede spørgsmål i indgreb

Det er uklart, hvordan regeringens indgreb mod afdragsfriheden vil ramme de enkelte institutter, lyder det fra Realkreditforeningen.

Der skal ikke være flere afdragsfrie lån, end der er i dag. Sådan lyder udmeldingen fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i dag. Derfor skal der ved lov gribes ind over for afdragsfriheden.

Indgrebet vedrører kun den udlånsmængde, som ligger mellem 60 og 80 pct. af boligens værdi. Her må maksimalt 55 pct. af instituttets udlån være afdragsfrit, men det er op til institutterne selv at finde ud af, hvordan man vil overholde nøgletallet.

56 pct. af realkredittens samlede udlån er i dag afdragsfrit. Men det siger ikke noget, hvor stor en del af de afdragsfrie lån, som ligger mellem 60 og 80 pct., som bliver det afgørende.

"Jeg kender ikke fordelingen af institutternes lån mellem 60 og 80 pct., men jeg vil skyde på, at de fleste ligger på den rigtige side af målet her," siger direktør i Realkreditforeningen Karsten Beltoft til FinansWatch.

Der kan dog være forskel på fordelingen hos de enkelte institutter, og nogle kan altså blive nødt til at skulle reducere sin mængde af afdragsfrie lån med høj belåningsgrad.

"Vi mener grundlæggende ikke, at der er behov for regulering. Men hvis der skal komme et indgreb, så mener vi, at det er den rigtige måde at gøre det på igennem Tilsynsdiamanten, fordi det giver institutterne fleksibilitet," siger Karsten Beltoft.

Kan ramme førstegangskøbere

Dog ville han gerne have haft, at man kiggede på hele udlånsporteføljen og ikke kun lånene mellem 60 og 80 pct. Det ville nemlig give mere fleksibilitet til institutterne, som kunne fratage afdragsfriheden hos kunder med stor friværdi og i stedet give den til førstegangskøbere.

Den øvelse er sværere i dag. Hvis afdragsfriheden skal begrænses, så skal ske hos kunder med en høj belåningsgrad. Det kan ramme Udkantsdanmark og førstegangskøbere.

"Hvis der skal ske en begrænsning af afdragsfriheden, så vil det ske hos dem, der har afdragsfrihed op til 80 pct., og det er typisk førstegangskøbere, som har behov for det. Det er nok dem, der bliver ramt," siger direktøren og fortsætter:

"I forhold til Udkantsdanmark, så er udviklingen nok allerede i gang. Der er allerede skåret ned på afdragsfrie lån, og det har de nok gjort de steder, hvor der er størst usikkerhed om priserne, og det er nok i landområderne. Om udviklingen bliver forstærket af det her er, vil nok afhænge af de enkelte koncerner."

Desuden hænger endnu et ubesvaret spørgsmål, som kan få stor indflydelse på nøgletallene.

"Det lyder som om, at bankernes prioritetslån skal tælles med i koncernes tal. De er jo nærmest en kassekredit, og derfor er de reelt set afdragsfrie," siger direktøren.

 

Nyhedsbaggrund: Det betyder reguleringen af de afdragsfri lån

Opsplitning mellem by og land forværres 

Indgreb mod afdragsfri lån 

Konverteringsbølge kan booste bankernes bundlinje 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også