Danske politikere sætter slutspurt ind for realkreditten i EU

Et hold af danske EU-parlamentarikere presser på for at få dansk realkredits krav hørt i EU-kommissionen, inden fremtidig regulering kvæler de danske institutters forretningsmodel.

Kampen for dansk realkredit i EU har været lang og sej. Nu er fire danske toppolitikere i EU klar med konkrete ændringsforslag, der skal kæmpes for, inden EU-Kommissionen underskriver regulering, der effektivt dræber den danske realkreditmodel, skriver dagbladet Børsen i dag.

Bendt Bendsen (K), Anne E. Jensen (V), Dan Jørgensen (S) og Emilie Turunen (SF) skal forsøge at overbevise EU-kommissionen om, at danske realkreditobligationer er lige så likvide som statsobligationer.

“Dansk realkredit udgør jo en stor del af bufferen i danske finansielle institutioner, og det mener vi fortsat skal være sådan. Helt uden ændringer,” siger Bendt Bendsen til Børsen.

Bankejede koncerner rammes

Der bliver også presset på for, at finansielle koncerners egenbeholdning af realkredit må tælles med i likviditetsbufferen på lige fod med obligationer fra andre udstedere. Basel III-reglerne foreslår nemlig, at en koncern ikke kan tælle obligationer med, som er udstedt af datterselskaber. Det kan eksempelvis ramme Danske Bank, idet obligationer fra Realkredit Danmark så ikke længere må tælle med i likviditeten.

“Nu må det være nogle markedsmæssige argumenter, der afgør, om obligationer er likvide eller ej. Og hvis en obligation stemples som likvid, så er det vel også lige meget, hvem der ejer den. Om obligationen ejes af A eller B, gør den hverken mere eller mindre likvid,” siger direktør i Realkreditforeningen Karsten Beltoft, der har netop Realkredit Danmark og Nordea Kredit som medlemmer.

Der er stillet i alt 1.900 ændringsforslag til reglerne, skriver Børsen. Heraf står dansk realkredit for en ganske lille del. Men den yderste konsekvens, hvis realkreditsystemet slet ikke bliver imødekommet, vil være, at de traditionsrige danske realkreditinstitutter må lægge forretningsmodellen helt om.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også