Realkreditchefer: Pantebrevsmarkedet har altid været der

Både Realkreditrådets og Realkreditforenings topfolk afviser, at der er ved at vokse et pantebrevsmarked frem i udkants-Danmark. ”Realkreditlån egner sig bare ikke til nogle ejendomme,” siger de.

Jyllands-Posten fortæller i dag historien om, at en række bolighandler i udkants-Danmark finansieres med privat-udstedte pantebreve uden om bankerne og realkreditinstitutterne.

Ifølge Jyllands-Posten drejer det sig primært om private ejendomme i den billige ende, hvor prisen typisk er nede omkring 500.000 kr. Flere ejendomsmæglere bekræfter over for avisen, at realkreditinstitutter har afvist at finansiere flere af disse ejendomme, og så bliver handlerne lukket takket være private pantebrevs-udstedere. Og ifølge flere ejendomsmæglere har der været tale om handler, hvor der har været dårlige betalere inde over.

Gråt marked

Men hos både Ane Arnth-Jensen, direktør i Realkreditrådet og Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen, lyder det samstemmende, at der ikke er ved at vokse et gråt pantebrevsmarked op.

”Jeg mener ikke, at der er grund til bekymring. Det er et fænomen, der har eksisteret i mange år. Det er historisk sådan, at de boliger der handles i lejet omkring den halve mio. kr. også er dem, som realkreditinstitutterne må tage de største tab på. Det er derfor, at de i nogle situationer kan være tilbageholdne med at finansiere disse ejendomme,” siger Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen og tilføjer.

”Men det er da glimrende, at der er alternative finansieringskilder. Men man skal bare huske på, at når realkreditinstitutterne takker nej til at finansiere disse handler, så er der selvfølgelig en grund til det. For de vil naturligvis hellere end gerne låne penge ud, da det er det, de lever af,” siger han.

Oplever du, at det her pantebrevsmarked - selvom det er meget beskedent i omfang – vokser for tiden p.g.a. de reguleringer som den finansielle sektor underlægges?

”Nej, det her sker ikke p.g.a. krav fra politisk side. Det er en gammelkendt problemstilling, at ejendomme der er vanskelige at omsætte, de er svære at skaffe finansiering til. Så det er erfaringerne med den type ejendomme, der gør, at nogle handler finansieres via privat-udstedte panmtebreve. Det skyldes hverken strammere kapitalkrav eller at ejendommene ligger i udkanst-Danmark,” siger Karsten Beltoft til FinansWatch.

Kigger på omsætteligheden

Kollegaen Ane Arnth-Jensen, direktør i Realkreditrådet, er enig.

”Der findes ikke længere en pantebrevsstatistik, fordi den form for finansiering bruges utrolig sjældent i forbindelse med bolighandler. Så jeg har ikke præcise data at udtale mig på baggrund af, men det er bestemt ikke mit indtryk, at der vokser et gråt pantebrevsmarked frem i disse år,” siger hun til FinansWatch.

Hun mener heller ikke, at der er tale om kreditklemme på boliogmarkedet i udkansts-Danmark.

”Det handler om, at der findes nogle ejendomstyper, hvor der er en meget lille sandsynlighed for, at boligen handles. Og når vi skal værdifastsætte en ejendom, så skal vi kigge på omsætteligheden. Og hvis den ikke er tilstede, så er det simpelthen ikke et grundlag for os at tilbyde et realkreditlån på,” siger hun.

 

Realkreditinstitutterne sagde nej tak

Private pantebreve tager over

Schütze: Gråzone vil skabe problemer 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også