Nykredit-topchef slår tilbage: Det er ikke os der hindrer konkurrencen

Michael Rasmussen mener, at de store konkurrenter kun vil være interesseret i de gode kunder, hvis der bliver rokket ved Totalkredit-aftalen, men vil ikke gå ind i detaljerne i nyt udkast til aftale.
Foto: Nykredit
Foto: Nykredit

Nykredit er fra flere af konkurrenterne blevet beskyldt for at forsøge at begrænse konkurrencen på realkreditmarkedet, der kan stå foran et opbrud med en ny Totalkredit-aftale, men det afviser topchef Michael Rasmussen.

”Når jeg ser den debat, der har været, så virker det, som om at det er os, der hindrer konkurrencen, men det er os, der er klart billigst og tilstede i hele landet.”

”Jeg ser ingen stor interesse i at konkurrere i ydreområderne af Danmark fra de store banker, der i øvrigt har nedlagt deres filialer, men jeg fornemmer en stor interesse for vores partnerbankers kunder skal have flere valg, men så må jeg forsigtigt spørge, om resten af markedets kunder ikke også skal have flere valg,” siger Michael Rasmussen.

Meldingen kommer forud for en endelig afklaring om en ny Totalkredit-aftale, som er blevet gransket af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennem en årrække, fordi den vurderes at hæmme konkurrencen. 

Totalkredit-aftalen er en central aftale for Nykredit og de 41 banker, sparekasser og andelskasser i landet, der ikke har deres eget realkreditinstitut, men i stedet formidler Totalkredit-lån til deres kunder. 

Som aftalen er i dag, kan bankerne ikke træde ud af samarbejdet og må heller ikke sælge lån fra andre realkreditselskaber end Totalkredit, uden at de mister alle deres indtægter på allerede formidlede lån, hvilket er en central del af bankernes indtægter. 

Vil ikke kommentere nyt udkast

Der har været sendt to udkast til en ny Totalkredit-aftale i høring til banker og realkreditselskaber - hhv. sidste år og i foråret 2024. 

I det seneste udkast er der lagt op til at ændre på vilkårene for at træde ud og samtidig beholde op til 85 pct. af deres indtægter på allerede formidlede lån. 

Samtidig får de ifølge udkastet lov til at have flere leverandører af realkreditlån på samme tid, men det må ifølge udkastet ikke være Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Realkredit, og åbningen er dermed begrænset til DLR Kredit og eventuelt nye spillere på det danske marked, hvilket har affødt kritik fra Nykredits konkurrenter. 

Hvorfor skal de store konkurrenter holdes ude?

”Jeg vil fortsat ikke gå ned i detaljerne omkring vores dialog og processen med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Der respekterer jeg den fortrolighed, som forventes af os,” siger Michael Rasmussen.

Nykredit-topchefen afviser, at det er et forsøg på at skabe bedre muligheder for Totalkredit, der de seneste år kontinuerligt har øget sin markedsandel og i dag sidder på 51,2 pct. af markedet for realkreditlån til privatkunder. 

”Hvis det bliver ændret, skal Nykredit nok klare sig - måske endda bedre end i dag - men jeg synes, at det er min pligt, at gøre opmærksom på, at der er en risiko for, at man ikke kan opretholde ens priser, hvis de mest kreditværdige kunder går et andet sted hen, eller hvis de risikerer at gå et andet sted hen,” siger han.

Michael Rasmussen vil kun forholde sig overordnet til sagen og lægger vægt på - som han tidligere har udtalt - at en væsentligt ændret aftale kan få konsekvenser for den ensartede prismodel på realkreditlån, hvor alle betaler samme bidragssats uanset bopæl, indkomst og formue.

”Grundpillen er for mig at se hovedsamarbejdsaftalen (Totalkredit-aftalen, red.), hvor der er en leveringspligt fra bankerne og forsyningspligt hos os, som sikrer, at både de kreditværdige og mindre kreditværdige kunder kommer ind, og det gør, at vi kan have en porteføljetilgang og sætte en ens pris for alle,” siger Michael Rasmussen. 

Hvad er din formodning om, at der vil ske et opbrud med prismodellen, baseret på?

”Jeg forholder mig til det, jeg ser i dag. Det er os, der har de billigste priser og er tilstede i hele landet og står for cirka 7 ud af 10 af alle nyudlån uden for de store byer. Det forholder jeg mig til.”

”Og så forholder jeg mig til, at det ikke er et område, hvor det vælter i højt afkast, og det betyder, at hvis nogen skal have noget ud af det, så er de mest kreditværdige kunder, der er det mest naturlige sted at starte.”

Både Danske, Jyske og Nordea har meldt ud, at de ikke har planer om at pille ved prismodellen på realkredit. Du tror ikke på dem?

”Jeg forholder mig til handlingerne i dag. Jeg er sikker på, at hvis den gensidige forsynings- og leveringspligt ikke er der, så kan vi ikke opretholde enhedspriserne,” siger han. 

Artiklen fortsætter under grafikken...

Totalkredit har næsten altid de billigste realkreditlån i pristest. Hvorfor kan man ikke bare åbne markedet og lade konkurrencen gå sin gang?

”Vi stiller den samme pris for alle kunder i Danmark uanset formue, indtjening og beliggenhed, og dermed ligger det i modellen, at der ville være kreditværdige kunder, som kunne betale mindre, men så betaler lidt mere for, at alle kan have den samme pris.”

”Hvis modellen bliver ændret, kunne det blive attraktivt kun at udbyde sine lån til de mest kreditværdige kunder, og så ville man kunne øge sit afkast, men det vil gå ud over den ensartede prissætning, og jeg har i sådan en model svært ved at se, at de mindst kreditværdige kunder overhovedet kan få et lån,” siger han. 

Før Totalkredit-aftalen blev indgået i starten af 00’erne, var der også faste enhedspriser på realkreditlån, men Michael Rasmussen mener ikke, at man kan sammenligne det. 

”Det var et andet marked, hvor rammebetingelserne var anderledes, så det mener jeg ikke er sammenligneligt,” siger han. 

Michael Rasmussen vil ikke spå om, hvornår der kan komme en afklaring af konkurrencesagen hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også