Danske Bank taber luft på realkreditmarkedet – Nykredit fortsætter frem

Realkredit Danmark har tabt markedsandele i 2022, mens Nykredit-koncernen fortsætter med at vinde frem på realkreditmarkedet, hvor størstedelen af væksten kommer fra boligkunderne i Totalkredit-samarbejdet.
Realkredit Danmarks markedsandel er faldet i første halvdel af 2022. | Foto: PR/Realkredit Danmark
Realkredit Danmarks markedsandel er faldet i første halvdel af 2022. | Foto: PR/Realkredit Danmark
ASKE MUFF OG DORTHE BACH

Nykredit-koncernen har fortsat med at vinde markedsandele på realkredit i første halvdel af 2022, hvor primært Danske Bank-koncernen med Realkredit Danmark har tabt terræn.

Danske Bank meldte ellers i forbindelse med en investorpræsentation i efteråret 2021 at det er en topprioritet at få en større bid af kagen på realkreditmarkedet.

”Det er vigtigt for mig, at vi ser fremgang kvartal for kvartal,” sagde Carsten Egeriis om realkreditmarkedet.

Men den ambition er ikke blevet indfriet i det første halve år af 2022, hvor den samlede vækst på realkreditmarkedet - målt på det nominelle udlån - lød på 1,3 pct.

Nykredit-koncernen - inklusive Totalkredit - Jyske Realkredit og DLR Kredit ligger alle over markedsvæksten.

Nordea Kredit ligger en spids under, mens Realkredit Danmark som eneste institut har tilbagegang i det samlede udlån i første halvår.

Det viser en opgørelse, som FinansWatch har lavet på baggrund af realkreditselskabernes regnskaber for første halvår. Perioden har været præget af opkonverteringer af boliglån, der har medvirket til at holde væksten nede.

Hos Realkredit Danmark er direktør Kamilla Hammerich Skytte ikke tilfreds med, hvor selskabet ligger i markedet.

”Vi er ikke der, hvor vi gerne vil være, men vi er klart på rette vej. Den underliggende trend er god. Vores kundeafgang er lavere, og vi tager en større del af privatmarkedet – både når man sammenligner første kvartal med andet kvartal og i forhold til samme periode sidste år,” siger hun.

Hun fremhæver, at Realkredit Danmark har set en positiv effekt at have en mere proaktiv tilgang sine kunder - blandt andet i forhold til låneomlægninger - og ved at give hjemmesiden et løft.

Samtidig siger hun, at man ikke kun skal betragte udviklingen på realkreditlån alene, da der har været fremgang i boliglånsprodukterne i Danske Bank – altså banklån.

Kamilla Hammerich Skytte, direktør for Realkredit Danmark, mener, at selskabet er på rette ift. på sigt at kunne sætte en stopper for faldende markedsandel. | Foto: PR/Realkredit Danmark
Kamilla Hammerich Skytte, direktør for Realkredit Danmark, mener, at selskabet er på rette ift. på sigt at kunne sætte en stopper for faldende markedsandel. | Foto: PR/Realkredit Danmark

Danske Bank har haft kundeafgang over de seneste år i sin bankforretning, og realkreditbenet bliver ramt med lidt forsinkelse, fordi kunderne nogle gange beholder deres realkreditlån i forbindelse med et bankskift og først skifter, når man indfrier lånet eller lægger om.

”Der kan være lidt forsinkelse, men vi er på rette vej, og vi har taget de rigtige skridt i løbet af første halvår,” siger Kamilla Hammerich Skytte.

Realkredit Danmark taber blandt andet markedsandele, fordi selskabets andel af nye udlån i markedet er mindre end markedsandelen på det totale realkreditudlån. Kamilla Hammerich Skytte vil ikke spekulere i, hvornår Realkredit Danmark når derop.

”Det kan jeg ikke sige noget om. Det er vigtigt for os at vækste, men det er også vigtigt for os at gøre det på et robust grundlag. Lige nu er vores fokus på at være for vores kunder, fordi der er så stor usikkerhed i økonomien,” siger Kamilla Hammerich Skytte.

Ikke vækst for vækstens skyld

Direktør for privatkunder i Nordea Danmark, Mads Skovlund Pedersen, peger på, at udviklingen i realkreditbenet Nordea Kredit dækker over både landbrug, store- og små erhverv og bolig. Selv går han mindre op i markedsvæksten for den samlede forretning, men holder øje med udviklingen ift boligejerne. Og her har Nordea vundet markedsandele de seneste ni kvartaler, fortæller Mads Skovlund.

”Så er det rigtigt, at vi på andre segmenter er gået tilbage, men det skyldes, at vi kun ønsker at være til stede, hvor vi ser en mulighed for at vokse profitabelt. Og der er vi glade for, at vi vokser på bolig og går mindre op i markedsvæksten,” siger Mads Skovlund Pedersen.

At boligejerne i højere grad søger mod Nordea, ser han som et udtryk for, at kunderne sætter pris på hastigheden i boligsagerne og at der udvises empati og forståelse for at et boligkøb ofte er en livsbegivenhed.

”Vores strategi er, at vi skal skabe vækst og jeg elsker vækst og at blive større, men vi skal aldrig have vækst bare for vækstens skyld. Det skal være fordi, vi har glade kunder og er profitabel.”

At realkreditmarkedet står over for en ny virkelighed, hvor stigende renter og svigtende boligsalg sætter farten ned, ser han efterhånden som uomtvisteligt.

”Lige nu trækker konverteringer også værdi ud af markedet, men selv uden konverteringer er der en markant opbremsning. Det er jo ikke fordi, der ikke bliver handlet boliger for der bliver stadig født børn, børn flytter hjemmefra og nogle drømmer om et sommerhus, men totalt set er der blevet mere stille, og vi skal nok vænne os til, at der bare bliver mindre at spille om,” siger Mads Skovlund Pedersen.

Størst vækst i Totalkredit

Det meste af væksten i Nykredit-koncernen kommer fra Totalkredit, der primært distribuerer realkreditlån via størstedelen af de danske pengeinstitutter, der ikke har deres eget realkreditselskab.

I første halvår rundede Nykredit-koncernen en markedsandel på 50 pct., når man ser isoleret set på realkreditudlån til private boligejere i Danmark. Koncernchef Michael Rasmussen betegnede første halvår, som ”det bedste, vi har haft”.

”Samarbejde mellem Totalkredit og pengeinstitutterne er en medvirkende årsag til, at der i 1. halvår 2022 er skabt nyudlån for 42,3 mia. kr. Der har været tilgang af nye kunder, og mere end 912.000 boligejere har nu lån i Totalkredit,” fremgår det af Totalkredits regnskabet.

Netop samarbejdsaftalen mellem Totalkredit og de 45 pengeinstitutter i samarbejdet har været i fokus gennem det seneste år, fordi konkurrenten Jyske Bank har klaget til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, da banken mener, at aftalen hæmmer konkurrencen på realkreditmarkedet.

FinansWatch kunne for nylig fortælle, at styrelsen blandt andet har haft fokus på det område i en undersøgelse gennemført tidligere i år.

I Jyske Realkredit stammer væksten i første halvår primært fra erhverv, da koncernen har haft tilbagegang på privatsiden - hvoraf en del dog er rykket over til banklån i koncernen, fortalte direktør Carsten Tirsbæk Madsen for nylig til FinansWatch.

”Med de rentestigninger, vi har set, konverterer flere kunder deres realkreditlån til det renteloftsprodukt, som Jyske Bank tilbyder. De lån kommer ind på bankens bøger i første omgang. Men i anden omgang bliver lånene finansieret i Jyske Realkredit ved, at vi køber pantebrevene af Jyske Bank.”

”Der er en tidsmæssig forskydning, så de konverteringer, der er foretaget i seneste kvartal, først vil være at aflæse i vores tal i fjerde kvartal i år,” sagde Carsten Tirsbæk Madsen.

Jyske Bank-koncernens snarlige opkøb af Handelsbanken ventes at booste udlånet i Jyske Realkredit med 25-30 mia. kr.

DLR Kredit, der primært står for udlån til landbruget, fik for nylig påbud fra Finanstilsynet, fordi realkreditselskabet har haft for høj udlånsvækst i segmentet erhverv med boligformål.

Nykredit sidder nu på over halvdelen af markedet for realkreditlån til private

Jyske Realkredit ser flere kunder konvertere til banklån med renteloft

Banker: Ny vejledning kan tage livet af populært boliglån

Realkredit-direktør sover med støvlerne på: ”Vi ser en stor usikkerhed foran os”

Ny direktør for Realkredit Danmark vil vinde markedsandele

Nordea Kredit vinder frem på realkredit - men lavere tilbageførsler sender bundlinjen ned

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også