FinansWatch

Boligkunders appetit på flekslån stiger: Hvert anden konvertering sker til variabel rente

Knap hver anden konvertering i Totalkredit i juni gik fra fast rente til et lån med variabel. Tilsynschef gentager bekymring.

Foto: Jens Dresling

De danske boligejere har fået markant mere appetit for boliglån med variabel rente, efter at renteniveauet på de fastforrentede er skudt i vejret gennem 2022.

I juni valgte 45 pct. af de kunder hos Totalkredit, der konverterede deres fastforrentede lån at skifte det til et lån med variabel rente - for eksempel F-kort, F3 eller F5. Det skriver Børsen.

Det er en stigning fra tidligere på året, hvor det var omkring hver tredje konvertering i første kvartal, som blev vekslet fra fast til variabel rente, viste en analyse fra Nationalbanken.

Hver femte Totalkredit-kunde med 30-årige fastforrentede lån til en rente mellem 0,5-1,5 pct. har valgt at omlægge deres boliglån i år.

Hos Finanstilsyner siger adm. direktør Jesper Berg, at han er bekymret for, om de mange boligejere er robuste nok økonomisk til at håndtere risikoen i et flekslån.

”“Med en andel på 45 pct. kan man være bekymret for, hvorvidt alle sammen har en økonomi, som kan håndtere de rentestigninger, vi står overfor,” siger Jesper Berg han til Børsen.

Han fremhæver samtidig, at de korte rente står til at stige lige rundt om hjørnet, fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag ventes at hæve renten for første gang i 11 år.

Han har flere gange de seneste måneder hejst flaget og advaret mod udviklingen. I maj udtalte han, at Finanstilsynet overvejer at indføre skærpede krav til boligejere, der vælger de populære 30-årige lån med lige så lang afdragsfrihed.

Damp på lånekonverteringen: Der blev omlagt lån for 191 mia. i første halvår

Finanstilsynet overvejer indgreb mod langt lån

Bankkunders appetit på risikable boliglån vinder frem: ”Vi må bevare kasketten øverst på hovedet”

Opkonverteringer af boliglån slår tidligere rekord - kan fortsætte de kommende måneder

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs