FinansWatch

Afdragsfrihed vandt frem i 2021

Danske boligejere øgede samlet set boliggælden, der ikke betales af på med 63 mia. kr. i 2021.

Foto: Jens Dresling

Andelen af lån med afdragsfrihed steg med 8,1 pct. i 2021, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Det er den største stigning siden 2009 og svarer i kroner og øre til, at 63 flere mia. kr. er lånt med afdragsfrihed.

Stigningen betyder, at der ikke blev betalt afdrag på 843 mia. kr. svarende til 46,7 pct. af danske boligejeres samlede realkreditgæld ved udgangen af 2021.

"Trods den seneste tids stigning er vi dog stadig et godt stykke fra tidligere top. Således toppede markedsandelen for afdragsfrie lån på godt 56 pct. af udlånet tilbage i 2012/2013, og vi skal ”blot” tilbage til november 2018 for senest at finde et højere niveau for udbredelsen af afdragsfrie lån," skriver cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge Nationalbanken skal stigningen i den afdragsfrie realkreditgæld ses i lyset af en betydelig forøgelse af gæld med fast rente på hele 75 mia. kr. Modsat blev den variabelt forrentede realkreditgæld uden afdrag reduceret med 12 mia. kr. i løbet af året. Ved udgangen af 2021 var 41,5 pct. af danske boligejeres afdragsfrie realkreditgæld med fast rente.

Boligmarkedet var i 2021 kendetegnet ved høj fart på både salg og prisstigninger, hvilket i sommeren fik Det Systemiske Risikoråd til at anbefale erhvervsminister Simon Kollerup (S) at gribe ind. Et af forslagene var dengang at begrænse afdragsfriheden.

I Realkredit Danmark peger Christian Hilligsøe Heinig på, at en del af stigningen skyldes introduktionen af afdragsfrie lån med 30 års løbetid. For at få afdragsfriheden med så lang løbetid, skal boligen være belånt med under 60 pct. af værdien.  

"De nye låntyper har boligejerne i høj grad taget til sig. Således er der i dag en cirkulerende mængde i disse produkter for hele 61 mia. kroner. Det indikerer, at en stor del af stigningen i det afdragsfrie udlån kan henføres til disse nye produkter. Nationalbanken har også selv i en analyse tilbage fra efteråret vist, at hovedparten af stigningen i det afdragsfrie ny-udlån sker ved belåningsgrader under 60 pct. af boligens værdi," skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Danskerne indhentede knap 100.000 lånetilbud i 2021 

Lån med mulighed for 30 års afdragsfrihed udgør nu 15 pct. af Realkredit Danmarks udlån 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs