Trods rentestigninger er der fortsat lang vej til konverteringsbølge

Selvom renterne stiger med stormskridt, så er en konverteringsbølge ikke på vej til at tage fart, mener landets to største realkreditselskaber.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Renterne har haft fart opad den seneste tid, og det kan aflæses hos især landets realkreditudbydere, der de senere dage har måtte sende en række gamle kendinger ud på produkthylderne igen.

Først kom 1,5-procentlån med 30 års afdragsfrihed på banen, så stødte det 20-årige 1-procentlån til, og fredag morgen åbnede 1,5 procentlånet med 10 års afdragsfrihed.

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig peger på, at der fredag ser ud til at være lidt stilstand i udviklingen.

"Men om det er en puster, førend renterne stiger yderligere, eller noget af panikken er taget af, det er svært at sige," siger Christian Hilligsøe Heinig, der erklærer sig "noget overrasket over, hvor hurtigt det er kørt op."

"Vi havde ventet, at renterne ville stige i år, men at det er gået så hurtigt, har været overraskende," siger Christian Hilligsøe Heinig, der peger på, at den rentestigning, der er sket i løbet af den sidste måneds tid, var det, han havde forventet skulle tage hele året.

Vild udvikling

Også i landets største realkreditselskab har renteudviklingen været overraskende.

"Det er en helt vild udvikling, vi ser på rentemarkederne i øjeblikket," lyder det fra chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard i en meddelelse.

Hvorvidt udviklingen er en opvarmning til folkesporten, lånekonvertering, er lige nu lidt svært at få greb om.

Et fastforrentet lån består af to elementer: rente og kurs. Når renten stiger, falder kursen på det fastforrentede lån, som i sin tid blev optaget til en lavere rente, end det er muligt at få i dag. Opkonverteringen giver derfor mulighed for barbere restgælden.

Med fredagens udvikling giver det kun mening for et fåtal, lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

"Lige nu ligger halvprocentlånet i kurs omkring 92,6. Mange har optaget lånet til kurs 97 eller 98, så her skal man nok ned omkring kurs 90-91," siger Christian Hilligsøe Heinig.

For den spekulative

Også Sune Malthe-Thagaard mener, at konvertering lige nu er for den spekulative boligejer.

"For at en opkonvertering for alvor er en fordel, kræver det, at du forventer, at renten igen falder, så du kan nedkonvertere til den lavere rente, men til den tid med en lavere gæld. Jo længere tid, der går med den nye højere rente på 1,5 procent, jo mere bliver besparelsen på restgælden spist op, fordi renteudgifterne er steget. Går der meget mere end en ti års tid, før renten falder igen, så har opkonverteringen ikke længere været en god forretning," skriver han.

Sidste gang, der for alvor var gang i konverteringsmaskinen, var i 2019, hvor boliglån for over 500 mia. kr. fik skiftet renten ud. Dengang var det et rentefald, der sendte danskerne mod både 1 procent- og 0,5 procentlånet.  

Matrikel-kuller på boligmarkedet: "Det er det vildeste, jeg har oplevet" 

Finans Danmark vil kigge på Simon Kollerups realkreditafslag 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også