Usikre andelslån kan ramme realkreditten

Danske realkreditinstitutter kan ende med regningen, hvis flere af de konkurstruede danske andelsforeninger bukker under. Institutterne har nemlig ikke altid sikret sig, at debitor hæfter for gælden.
AF MATHIAS BENCKE FREMMEN

Konkurrencen blandt realkreditinstitutterne for at tilbyde finansiering til nystartede andelsforeninger var heftig i de gyldne år fra 2004-07. Derfor opstod nye lånetyper, hvor institutterne ikke sikrede sig, at andelshaverne ville hæfte for gælden ved en konkurs. Det skriver Berlingske Business.

”I normale gældsforhold hæfter du som debitor for den fulde gæld. Det ærgerlige for realkreditten er, at man i en årrække gav lån på nogle vilkår, hvor andelshaverne i et stort antal nye foreninger alene risikerede at miste et ofte begrænset indskud og derfor kunne være noget nær ligeglade med, om foreningen gik konkurs,” siger Henrik Grave, rådgiver i Andelspris.dk til Berlingske Business.

Nykredit nedtoner risiko

Flere af de andelsforeninger, der opstod under prisboomet frem til 2007, har siden begæret konkurs på grund af dårlig økonomi. Nykredit har tidligere været nævnt som én af de foreninger, der har givet lån til usikre foreninger.

”Langt hovedparten af de lån, Nykredit har givet til andelsforeninger, har været gode sager. Det er rigtigt, at der findes enkelte dårlige sager, som omtales igen og igen, men i forhold til helheden fylder de ikke meget hos os,” siger koncerndirektør Karsten Knudsen til Berlingske Business.

Han påpeger desuden, at Nykredit allerede har foretaget de nødvendige nedskrivninger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også