Avis: indgreb mod boliglån kan blive en katastrofe

Beregninger fra Nordea viser, at det kan koste prisfald på mere end 30 pct. på boligmarkedet, hvis flekslånene og afdragsfriheden bliver fjernet.
Foto: AXELSEN SANNE VILS
Foto: AXELSEN SANNE VILS

Danmarks Nationalbank med Nils Bernstein i spidsen og ATP og Lars Rohde har været ude og advare mod forskellige usunde elementer, der omgærder det danske boligmarked, hvor bl.a. de afdragsfrie lån har stået for skud. Nu har Nordea så regnet på, hvad der egentlig vil ske, hvis kritikerne af nogle af lånetyperne, og de lovgivningsmæssige rammer, fik lov til at bestemme.

Prisfald på mere end 30 procent, så over 400.000 boligejere bliver teknisk insolvente og skylder flere penge væk i deres bolig, end den kan sælges for.

Sådan skriver Berlingske Business at fremtiden ser ud, hvis truslen om at afskaffe både lån uden afdrag og flex-og rentetilpasningslån gøres til virkelighed, og alle boligejere presses til at udskifte billige lån med dyre fastforrentede lån med afdrag, og henviser til beregninger fra storbanken Nordea.

På et senere tidspunkt

Lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet enig med Nordea og deres cheføkonom Helge J. Pedersen i, at indgreb på boligmarkedet nu her kan føre drastiske ting med sig.

»Det er ikke nu, der skal laves indgreb, for boligmarkedet har det ikke godt. Men det er noget, der med fordel kan gøres på et senere tidspunkt, når det går bedre, og så skal det gennemføres over en meget lang periode, så folk kan forberede sig på det. Ellers ender vi i en meget uheldig situation, hvor alt for mange bliver insolvente,« siger Morten Skak til avisen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også