Økonomisk Ugebrev: Realkreditsystem slår revner

Ifølge Økonomisk Ugebrev er det danske realkreditsystem så småt begyndt at slå revner.

Under overfladen ulmer det danske realkreditsystem, og meget tyder på, at det så småt er ved at slå revner. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger stiller storbankerne stadig større krav til andre finansvirksomheder, der stiller realkreditobligationer som sikkerhed, såkaldt collateral, ved eksempelvis indgåelse af forretninger baseret på derivater eller repro-forretninger.

Branchekilder oplyser overfor Økonomisk Ugebrev, at bl.a. Danske Bank har skærpet sikkerhedskravene betydeligt, så der i visse tilfælde kun tages sikkerhed i såkaldt triple-A ratede realkreditobligationer. Lige netop den udvikling er til ugunst for BRFkredit og realkreditinstituttets obligationer, der aktuelt lige netop ikke er AAA-rated, som de andre danske institutters realkreditobligationer.

"Når vi tager sikkerheder, lægger vi selvfølgelig vægt på, hvilken rating papirerne har, der bliver stillet som sikkerhed. Vi sætter meget fokus på at have så stor bonitet i de sikkerheder, vi modtager, som muligt. Og det er korrekt, at vores krav til sikkerheder er blevet øget indenfor de seneste 6-12 måneder. I vores interne modeller har det betydning, hvilke rating sikkerhederne har, fordi det også betyder noget for, hvor meget man skal sætte til side til eventuelle tab," siger executive vicepresident Jens Peter Leschly Neergaard fra Danske Markets Global Risk & DCM.

Netop prisforskellene mellem BRF-obligationer og de danske realkreditobligationer er blevet øget de seneste måneder, hvilket kan afspejle ændrede efterspørgselsmønstre.

"Eksempelvis vil de danske pensionskasser fra næste år være underlagt nye solvency II regler, som betyder, at de risikovægtede aktiver bliver påvirket betydeligt mere af de forskellige ratingklasser end tidligere. Det betyder også, at institutterne gennem øgede kapitalkrav skal sætte mere risikokapital af for at holde de dårligere ratede papirer," skriver ugebrevet.

Finanshuset SEB skriver i en aktuel analyse netop om prissætningen på BRFkredits obligationer, at over de seneste måneder har markedets prissætning af BRF’s obligationer udvist en gradvist større kurs/spreadmæssig discount til obligationer, udstedt af henholdsvis RD, Nordea og Nykredit, heddet det i analysen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også