FinansWatch

SF vil tvinge regeringen til billigere lån i yderområder

SF vil forsøge at få et flertal i Folketinget til at bakke op om at tvinge regeringen til at sikre billige lånemuligheder til bolig og erhverv i yderområderne. Ordfører Lisbeth Bech Poulsen fortæller til FinansWatch, at det er nødvendigt for at sikre danskere i yderområder billige boliglån.

Lisbeth Bech Poulsen og SF vil tvinge regeringen til at sikre billigere lånemuligheder til bolig og erhverv i yderområderne. Foto: SF

Oppositionspartiet SF fremsætter torsdag et nyt beslutningsforslag i Folketinget, hvor partiet vil have regeringen til at komme med et forslag til billigere lånemuligheder i yderområderne.

Ifølge partiets erhvervsordfører Lisbeth Bech Pulsen har tidligere lovforslag med konkrete løsninger som et parallelt realkreditsystem og statsunderstøttende lån ikke fået opbakning. Det har partiet nu pillet ud af det nye bestutningsforslag.

"Det har ikke fået opbakning i folketingssalen. Selvom flere siger, at de er enige i, at der et problem, så har de fundet et finblad af modellen eller forslaget, som de ikke kan støtte. Derfor har vi lavet et nyt beslutningsforslag, som er bredere, og hvor vi ikke ligger os fast på en model," siger Lisbeth Bech Poulsen til FinansWatch.

Hvis det står til SF, skal forslaget fra regeringen senest komme 1. april 2018.

Sorte pletter på landkortet

SF har flere gange tidligere forsøgt at sikre billigere lånemuligheder til bolig og erhverv i yderområderne, men modellerne med konkrete løsninger samlede ikke det flertal, der skulle til.

"Når vi fremsætter forslaget, så er det, fordi vi stadig kan se problemer med sorte pletter på landkortet, hvor der er postnumre, der ikke kan få realkreditlån på trods af god økonomi. Det, synes vi, er uholdbart," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Forslagene med konkrete løsninger har tidligere fået opbakning fra både Enhedslisten og Alternativet, mens Socialdemokratiet og DF er enige i problemet, siger Lisbeth Bech Poulsen. Men opbakningen mangler fra erhvervsministeren.

"Den tidligere erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) og den nuværende minister Brian Mikkelsen (K) har sagt, at man ikke skal blande sig i markedet, men det argument, synes jeg, er lidt spøjst i forhold til, at regeringen selv har hjemtaget lånene for den almene boligsektor," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Forventer opbakning fra S og DF

Nu forsøger SF sig derfor med et andet forslag, der ikke peger på én bestemt løsning. Ifølge Lisbeth Bech Poulsen forventes det, at det bliver mødt af et flertal i folketingssalen.

Hvis forslaget bliver vedtaget og regeringen så fremsætter et lovforslag, der ikke får et flertal. Er man så ikke lige vidt?

"Det er det valg, vi har truffet i SF (med et forslag uden konkrete løsninger, red.), fordi der har været modstand mod de konkrete modeller. Jeg er ikke sikker på, om det ikke bare er en undskyldning for ikke at ville støtte det, men nu har vi i hvert fald fjernet det her specifikke forslag om, hvordan det skal løses. Så hvis man er enig i problemet, så burde man kunne stemme for," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Såfremt både Alternativet, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stemmer for – foruden SF's 7 mandater – vil forslaget blive vedtaget med 117 stemmer ud af de 179 mulige.

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere