Nykredit: Ingen overvejelser om at sælge bankforretning

Nykredit afviser over for FinansWatch, at realkreditgiganten har haft overvejelser om at sælge sin bankforretning. Det har derimod været overvejet – og siden droppet – at forsøge at sælge risikoen på en portefølje af renteswap-aftaler, der har givet Nykredit milliardstore tabsreservationer.
Nykredit oplyser, at man ikke har overvejet at sælge sine bankaktiviteter. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dige
Nykredit oplyser, at man ikke har overvejet at sælge sine bankaktiviteter. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dige

Nykredit afviser, at man i materiale sendt til repræsentantskabet i Foreningen Nykredit har indikeret, at det har været overvejet af sælge Nykredit Bank, for at slippe af med en række renteswap-aftaler indgået med nødlidende andelsboligforeninger.

Det skriver erhvervsmediet Økonomisk Ugebrev fremgik af det materiale, repræsentantskabet har modtaget.

”Gengivelsen af notatet i Økonomisk Ugebrev er ikke korrekt," skriver pressechef Jens Theil i en e-mail til Finanswatch, der fortsætter:

"I notatet oplyses det til repræsentantskabet, at mulighederne for at sælge risikoen på swapporteføljen har været undersøgt. Men det hverken fremgår eller indikeres – som refereret i Økonomisk Ugebrev – at det har været overvejet at sælge de samlede bankaktiviteter. Tværtimod beskrives det i notatet, at Nykredit Bank har en god og sund kerneforretning,  er en integreret del af Nykredit-koncernen og understøtter udstedelsen af koncernens mange realkreditlån."

Foreløbigt swap-minus på 6 mia. kr.

Ved udgangen af september havde Nykredit Bank i alt foretaget tabsreservationer på 6 mia. kr. på renteswaps indgået primært med nødlidende andelsboligforeninger. I en renteswap betaler andelsboligforeningerne typisk en fast rente i 30 år, mens de modtager en variabel rente.

Den variable rente andelsboligforeningerne modtager bliver brugt til at betale renter på variabelt forrentede realkreditlån ydet af Nykredit Realkredit. Men selve swap-aftalerne er indgået mellem foreningerne og Nykredit Bank.

I takt med at renten er faldet er værdien af renteswap-aftalerne set med andelsboligforeningernes øjne blevet massivt negativ. Dermed skylder foreningerne teknisk set penge til Nykredit Bank, da aftalerne som regel kan opsiges med kort varsel, hvorefter Nykredit Bank kan kræve den negative værdi af aftalerne indbetalt.

Men da andelsboligforeningerne som hovedregel er massivt gældsat er der ganske enkelt ikke penge til at foreningerne kan betale Nykredit Bank for værdien af swap-aftalerne, og derfor skal en stigende værdi af aftalerne bogføres som et muligt tab for Nykredit Bank.

Næsten 20 års fremtidig usikkerhed

Ved indgåelse af renteswaps, der er et uhyre udbredt produkt i den professionelle finansverden, kan man forsikre sig mod tab på en række forskellige måder. Nykredit Bank har da også konsekvent oplyst, at man har afdækket selve renterisikoen ved swap-aftalerne. Banken har dog ikke afdækket kreditrisikoen på andelsboligforeningerne, og derfor har renteswap-aftalerne medført det massive milliardtab for Nykredit Bank, og dermed også moderkoncernen Nykredit Realkredit. Såfremt andelsboligforeningerne overlever de næste knap 20 år, vil tabet dog forsvinde, da en renteswap-aftale ved udløb altid har en værdi på nul kr.

Ifølge FinansWatch' oplysninger har Nykredit været i dialog med flere internationale banker om en model for at få elimineret de store udsving, som renteswap-aftalerne giver i Nykredit-koncernens regnskaber. Nykredit oplyser selv, at et fald i de 30-årige swap-renter på 1 procentpoint isoleret set giver et regnskabsmæssigt tab på 1,9 mia. kr., mens en stigning i renten på 1 procentpoint giver et plus på 1,9 mia. kr.

Hovedparten af Nykredit Banks renteswap-aftaler blev indgået i 2006 og 2007, og løber typisk i 30 år.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også