Søren Holm: Vores investorer behøver ikke Moody’s

Koncerndirektøren i Nykredit mener, det er skævt at tale om, at Nykredit mere eller mindre var nødsaget til at stoppe samarbejdet, fordi en dårligere rating var undervejs. (Opdateret)
Foto: Unspecified
Foto: Unspecified

Søren Holm, koncerndirektør i Nykredit, mener, at landets største nettoudlåner uden problemer kunne have kørt videre med Moody’s som kredtvurderingsinstitut, men at investorerne ikke længere behøver en rating fra Moody’s, før de tør binde an med papirer fra Nykredit.

Han afviser klart, at Nykredit på nogen måde har følt sig presset til at stoppe samarbejdet efter Moody’s for nylig varslede en mulig downgrade.

”Nej, det synes jeg er en forkert antagelse, at vi er blevet presset til noget. Vi gør det her, som vi også skriver, fordi der er for stor volatilitet i Moody’s ratings og deres syn på dansk realkredit. Og vi er en virksomhed, der udsteder papirer med meget lange løbetider, op til 30 år, så vi har behov for et lidt mere kontinuerligt syn på tingene”.

Fastlægger suverænt kriterierne

Men hvis Moody’s downgrader jer som udsteder og ligeledes jeres obligationer, så skal I vel holde mere kapital, hvilket er dyrt, og derfor var det vel ikke uden negative konsekvenser for her, hvis I blev downgradet af Moody’s?

”Det er jo ratingbureauerne, der suverænt fastlægger kriterierne for, hvilken rating har man. Og man kunne godt forestille sig, at de ville lægge ratings lavere helt generelt. Men så kunne man jo godt have dem som ratingbureau alligevel”.

Ja, rent teoretisk. Men en lavere rating vil vel være negativt for jer rent kommercielt?

”Nej, så simpelt er det ikke. For os er det fair nok, at Moody’s har en måde som de rater på, men der siger vi så bare, at når de svinger så meget i deres vurderinger, så er det i overkanten af det kommercielt fornuftige at holde fast i, at Moody’s skal rate os”.

Men det kan vel kommercielt blive meget ufornuftigt, fordi det er dyrt med en lavere rating?

”Som sagt er vores bevæggrund ikke så meget, om det er den ene eller anden karakter. Det er ok at de fastlægger en karakter, vores problem er volatiliteten i det. Det skaber mere besvær end afklaring for vores investorer. Man skal huske på, at danske realkreditobligationer har de senere år i investorkredse været betragtet som meget sikre papirer. Renterne er jo lavere end den seniorgæld som bankerne udsteder og ansvarlig kapital kører jo også til meget højere renter”.

Ikke et problem

Det lyder næsten som om, at det er ligegyldigt, hvis I havde fået en lav rating?

”Der er masser af virksomheder, der har en lav kreditrating, det er jo ikke noget problem. Du skal vurdere, hvordan din rating er i forhold til dine konkurenter. Men isoleret set så er en lav rating hos eksempelvis Moody’s ikke et problem”.

Nu har jeg lige fundet en artikel, her mens vi taler, hvoraf det fremgår at blot et enkelt trin i downgrade fra Moody’s vil koste jer ekstra 13 mia. kr. i sikkerhedsstillelse. Så er det vel ikke ligegyldigt, hvis Moody´s havde downgradet jer – og derfor kan der være en god grund til at i opsiger samarbejdet med Moody’s?

”Jeg synes heller ikke, at konklusionerne i den artikel er korrekte. De mange milliarder som man taler om, det handler jo om, hvis vi ville beholde den høje rating. Men det behøver man jo ikke”.

Men igen lyder det som om, at en lavere rating er ligegyldig. Jeres kapitalomkostninger vil så blive dyrere, og dermed ville I vel stå svagere i konkurrencen?

”Det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, om du er bagud på point i forhold til konkurrenterne, men det er jo heller ikke tilfældet her,” siger Søren Holm til FinansWatch.

Ikke stor værdi

Han understreger, at det er volatiliteten i Moody’s rating, der har ført til opsigelsen af samarbejdet.

”Den volatilitet vi ser hos Moody’s har så medført, at investorerne ikke tillægger det så stor værdi, at vi har en rating hos Moody’s. Så på den måde synes jeg, det er en naturlig forretningsmæssig beslutning, at når det ikke giver investorerne værdi, så hvorfor blive ved med at betale for det”.

Så det skyldes, at investorerne har ændret deres syn på Moody’s?

”Ja, det er vores fornemmelse, men vi er selvfølgelig ikke nogle sandhedsvidner. Men vi tror naturligvis ikke, at det har negative konsekvenser for os. Som jeg hører det, så giver det negative konsekvenser for investorerne. De skal bl.a. lave om i kreditbevillinger, når Moody’s ratings er så volatile”.

I har talt længe med Moody’s, men det var vel noget nær mission impossible at få dem til at ændre deres rating-metode?

”Jeg synes faktisk vi har haft en god dialog med Moody’s. At de så har en model, der ikke passer os så godt, og heller ikke vores investorer så godt, det er selvfølgelig deres afgørelse. Men vi  kan ikke sige, vi har haft en dårlig proces,” siger Søren Holm.

 

Nykredit fyrer Moody's

Nykredit-chef: Man skulle ikke tro det var fredag den 13

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også