Nykredit klar med 3,5'er uden afdrag

Landets største realkreditinstitut åbner for 3,5 procentslån uden afdrag.
Af JANNIK BRINCH, epn.dk

Den fornyede finansielle uro i Sydeuropa kommer endnu en gang boligejerne til gode i form af billige lån.

Nu åbner Nykredit som den første for de rekordlave fastrentelån på 3,5 pct. uden afdrag. Dermed får danske boligejere mulighed for at sikre sig et 30-årigt fastforrentet lån uden afdrag til den laveste rente nogensinde. Hidtil har lånet kun været muligt at sikre sig i udgaven med afdrag.

"De lange renter har taget nøk nedad igen. Det er de kolde vinde fra Spanien, der har skabt fornyet uro efter et godt finansielt forår. Der er vi tilbage i vinter igen og har fundet anledning til at åbne den her," siger chefstrateg i Nykredit Sune Worm Mortensen til epn.dk.

Besparelser i sigte

Lånet ventes særligt at være interessant for flekslånere, der ønsker mere sikkerhed. Renten på 3,5 pct. er ikke meget højere end den gennensnitlige F1-rente, der lyder på 3,3 pct. set over årrækken siden åbningen i 1997.

Men også de låntagere, der sidder med fastforrentede boliglån med en rente på 5 og 6 pct. bør være interesserede, lyder vurderingen. Der er fortsat en restgæld på 33 mia. kr. placeret i de lån i markedet.

En boliglåner med en gæld på en million kroner vil kunne spare i omegnen af 600-650 kr. om måneden ved at konvertere fra 5 pct. uden afdrag til det nye lån.

Skal finde sit niveau

Nykredit forventer, at kursen på obligationen vil ligge omkring 95-95,5 pct., når der åbnes for tilbudsgivning i morgen, fredag den 13. april.

"Nu skal kursen lige finde sit niveau. Men jeg mener, at det er en fin kurs. Danskerne er meget kursforkælede. At optage et lån til kurs 95 giver selvfølgelig en risiko forstået på den måde, at hvis renten falder mere, og du skal indfri lånet, så kan kursen være steget, og det er ærgerligt. Så man skal kigge på risikoen for kursfald, og den er begrænset. Men det er klart, at står man for at skulle sælge sit hus inden for 1-2 år, så skal man overveje, om det er en risiko, man skal påtage sig," siger Sune Worm Mortensen.

Omvendt har det nye lån også en fordel:

"Du får faktisk en bedre friværdibeskyttelse, fordi det her lån er mere rentefølsomt, og når renterne stiger, så vil restgælden falde mere," siger Sune Worm Mortensen.

Frist for opsigelse nærmer sig

Meget belejligt for serien er der opsigelsesfrist på fastforrentede lån den 30. april, hvilket giver tro på, at der forholdsvist hurtigt vil "komme likviditet i serien". Det har den væsentlige betydning, at man kan undgå de såkaldte indlåsningseffekter.

Hvis en obligationsserie enten er for lille pengemæssigt set, eller den havner på ganske få hænder, så vil investorerne kunne påvirke kursen til egen fordel og dermed låntagernes ulempe. Den mekanisme kaldes indlåsning og kan have den uheldige konsekvens, at en låner risikerer at skulle betale dyrt for at indfri lånet eksempelvis i forbindelse med en omlægning.

De samme bekymringer gjorde man sig, da man lancerede lånet på 3,5 pct. med afdrag, men Nykredit har i dag lån for mere end 10 mia. kr. i den serie, så bekymringerne er blevet gjort til skamme.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også