FinansWatch

Privatkunder gør forskellen for Jyske Realkredits tredje kvartal

Resultatet efter skat er knap 85 mio. kr. bedre i Jyske Realkredits tredje kvartal end i andet kvartal. Særligt realkreditselskabets privatkunder har det godt og er med til at sende resultatet op.

Foto: PR/Jyske Bank

Årets tredje kvartal efterlader isoleret set et pænere resultat på regnskabets bundlinje end i de fire foregående kvartaler hos realkreditselskabet Jyske Realkredit.

Efter skat lander der 341 mio. kr. på bundlinjen i årets tredje kvartal, hvilket er 85 mio. kr. bedre end andet kvartal 2020 og 78 mio. kr. bedre end tredje kvartal sidste år.

En stor del af forklaringen på forbedringen skyldes, at posten for tab og nedskrivninger udgør en indtægt på 56 mio. kr. i tredje kvartal 2020 mod en udgift på 120 mio. kr. i andet kvartal. Det er især tilbageførte nedskrivninger for selskabets privatkunder, der er skyld i indtægten.

Sunde kunder

"Gennemgående så betaler vores kunder det, de skal, til tiden. Vi har historisk lave restancer og historisk lave henstande. Boligpriserne stiger fortsat, så kunderne hæftelsesprocent falder. Så jo, når vi snakker om kreditbonitet, så ser det ualmindeligt godt ud," siger Carsten Tirsbæk Madsen, der dog ikke tør slippe grebet om det ledelsesmæssige skøn på nedskrivninger, som Jyske Realkredit kom med tidligere på året ifb. med coronakrisen.

Nedskrivninger på udlån udgør en udgift på 549 mio. kr. i årets første ni måneder 2020 mod en indtægt på 5 mio. kr. i samme periode 2019. 415 mio. kr. kommer fra et ledelsesmæssigt skøn over covid-19’s påvirkning på udlånsporteføljen fra første kvartal, mens Jyske Realkredit også har måttet nedskrive med 187 mio. kr. på specifikke erhversengagementer tidligere på året, mens der altså i tredje kvartal bliver tilbageført 57 mio. kr.

"Tingene ser rigtig fornuftige ud i tredje kvartal isoleret set. Der er ikke noget, der tyder på, at det går skidt for den almindelige dansker, hverken når vi kigger i tallene, vores bøger eller i vores kunders betalingsevne. Og det er selvfølgelig afspejlet i regnskabet," lyder det fra Carsten Tirsbæk Madsen.

Holder fast i nedskrivninger

Men selvom der endnu ikke konstateret væsentlige forringelser af kundernes betalingsevne, så er er Carsten Tirsbæk Madsen ikke klar til at ændre på skønnet.

"Når noget ser fantastisk ud, så kan det engang i mellem være vigtigt at stoppe op og spørge, om det nu også kan blive ved. Derfor opretholder vi vores ledelsesmæssige skøn på covid-19, selvom vi ingen tegn ser fra hverken sol, måne og stjerne på, at noget er galt. Men altså den hånd som samfundet holder under erhvervslivet lige nu, holder jo op på et tidspunkt," siger Carsten Tirsbæk Madsen, der afslår sig fra at komme med bud på, hvornår og hvordan effekten af coronakrisen vil materialisere sig i Jyske Realkredit.

"Når vi lavede et ledelsesmæssigt skøn, var det fordi, vi havde en frygt for at en lang række ting ville blive sværere. Jeg vil ikke være så skråsikker på, at der ikke kommer en påvirkning, så better safe than sorry. Men når vi kigger ind i det lige nu, så er der ikke noget, der ser farligt ud. Men sådan et tidspunkt er nogle gange der, man lige skal stoppe op."

Bidragsindtægter stiger

Realkreditudlånet er fra andet til tredje kvartal vokset med nominelt 2,5 mia. kr. I årets første ni måneder er udlånet vokset med 2 pct., men bidragsindtægterne følger ikke med i samme omfang. 1 mio. kr. er bidragsindtægterne steget med fra første til andet kvartal og 5 mio. lyder ændringen på for årets første ni måneder. I alt har Jyske Realkredit bidragsindtægter for 1749 mio. kr. i årets første tre kvartaler.

Alligevel er Carsten Tirsbæk Madsen ikke klar til at melde om stigende bidragssatser.

"Bidragsindtægterne er på niveau med sidste år, men vi har en stigende portefølje, så ja, du har ret i, at noget siver. En del af forklaringen er, at flere tager fastforrentede lån, hvor risikopræmien er lavere, men du ved også fra talrige snakke i sektoren, at prisændringer ikke er noget, jeg kan kommentere på."

Bankchef var den første med negative renter til private – nu er han tavs om ræset mod bunden 

Jyske Bank-chef har forståelse for pressede medarbejdere efter flere omvæltninger 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs