Tilsyn bekymret for DLR's boliglån

DLR er rigtig gode til at håndtere deres landbrugskunder, men når det kommer til andre former for ejendomme halter realkreditselskabet gevaldigt efter, konstaterer tilsynet i en ny inspektionsrapport.

DLR har i årene 2002-2007 bevæget sig uden for sit traditionelle markedsområde - landbruget - og ind i branchen for boligudlejningejendomme, og det er et område, hvor der i den grad mangler ekspertise I DLR, mener tilsynet.

Hvor landbrugsengagementerne følges tæt og har tilstrækkeligt med sikkerhed, er historien en helt anden, når tilsynet vender blikket mod privat boligudlejning og kontor og forretning.

"Det er Finanstilsynets indtryk, at instituttet generelt har et godt kendskab til sine engagementer på landbrugsområdet og følger op herpå. Instituttets kendskab til flere af de gennemgåede engagementer inden for ejendomskategorierne privat boligudlejning og kontor og forretning er ikke ligeså indgående med risiko for utilstrækkelig opfølgning. Det er således Finanstilsynets vurdering, at instituttet ikke i tilstrækkeligt omfang er opmærksom på økonomiske faresignaler i en række lånesager," skriver tilsynet i sin inspektionsrapport.

Påbud igen igen

DLR er dårlig til at opdage, når deres lån er værdiforringet, hvilket også tidligere har givet påbud til landbrugskæmpen. Det er der ikke blevet rettet op på, konstarerer tilsynet.

"Finanstilsynet har ved tidligere inspektioner i instituttet givet påbud og risikooplysninger om, at der ikke reageres eller reageres meget sent på objektiv indikation for værdiforringelse (OIV), bl.a. betydelige økonomiske vanskeligheder for debitor. Finanstilsynet har også ved denne inspektion måttet give instituttet påbud om at foretage tilstrækkelig overvågning og gennemgang af låneporteføljen, så lån med OIV identificeres i tide," skriver tilsynet.

Der har dog ikke været behov for at påbyde DLR yderligere nedskrivninger, fordi lånene er dækket af pengeinstitutgarantier og pantsikkerhed.

Tilsynet har heller ikke stillet sig kritisk over for koncernens solvensbehov, som er beregnet til 8 pct. Den reelle solvens er 12,43 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også