De unge er bedst til at spare op

Danske unge er gode til at spare op til pensionen. Og det er nødvendigt, for vi bliver stadig ældre, og kan derfor forvente at bruge en større andel af vores liv på pension.

De danske unge er i høj grad bevidste om, at de skal spare op til alderdommen. Det viser tal som Danica Pension har udarbejdet for FinansWatch. Blandt Danicas kunder mellem 25-34 år har kun hver tiende ikke sparet nok op til pensionen. Det tal stiger i midlertidig markant blandt dem over 35 år. Her er det ca. 30 pct., som ikke har sparet nok op.

Det hænger dog også sammen med, at der i dag automatisk følger en pensionsordning med, når man som nyuddannet træder ud på arbejdsmarkedet. Sådan en ordning fandtes ikke for 30 år siden, forklarer Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Danica Pension.

"Vi kan se, at det betyder rigtig meget, at du begynder at spare op i god tid, for de første ti år du sparer op i, får du igen med rentes rente, når du går på pension," siger Jens Christian Nielsen.

Danicas tal er foretaget på baggrund af 35-40.000 af selskabets kunder gennem det såkaldte PensionsTjek.

Større opsparing end tidligere

Samtidig skal danskerne i dag spare mere op end tidligere, hvis de vil have et godt og langt liv på pension. Det skyldes, at vi lever længere, og derfor også bruger en større andel af vores liv på pension. Danica har udregnet, at en dansker skal spare 13,5 pct. mere op i dag end tilbage i 1980.

I dag skal en 30-årig, der gerne vil gå på pension som 65-årig med en livsvarig livrente på 100.000 kr., sætte 24.000 kr. til side om året. I 1980 skulle han eller hun kun spare 21.000 kr. op årligt.

Der er dog også stor forskel på, hvor meget den enkelte dansker skal spare op. For at levestandarden kan opretholdes, anbefaler Danica dog, at den pensionerede danskers samlede indkomst svarer til 80 pct. af slutlønnen.

"De 80 pct. er baseret på, at der er nogle udgifter som falder bort, når du går på pension. Eksempelvis skal du ikke længere spare op til pensionen, du er ikke længere medlem af en A-kasse og du skal heller ikke betale for transport til og fra arbejde. Så hvis du kan få udbetalt hvad der svarer til 80 pct. af din samlede slutløn, så har vi beregnet, at du kan fastholde din levestandard," siger Jens Christian Nielsen.

Den samlede opsparing omfatter pensionsopsparing, frie midler, friværdi mv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også