Analyse: Torben Mögers glorværdige karriere afsluttes med ridser i lakken

Mere åbenhed om Torben Mögers milliondyre exit fra Pensiondanmark ville gøre livet lettere, skriver FinansWatchs analytiker Jens Chr. Hansen. 
Jens Chr. Hansen er analytiker på FinansWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard
Jens Chr. Hansen er analytiker på FinansWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Det tager lang tid at oparbejde et godt og positivt image. Men ekstrem kort tid at nedbryde det. Selv et stærkt brand risikerer at krakelere på kort tid, hvis fortællingen bygger på uklarheder, uigennemsigtighed og manglende sammenhæng.

Det oplever landets førende pensionsboss i disse dage. Torben Möger Pedersen og med ham også bestyrelsen i Pensiondanmark er rendt ind i verbale øretæver i den omverden, der ellers har rost Möger & Co. til skyerne de seneste mange år.

Anledningen er den farvelcheck på 29 mio. kr., som pludselig er dukket op i offentligheden i forbindelse med Torben Mögers fratrædelse i pensionskassen.

Erhvervsmediet Insidebusiness kunne med pensionskassens formand, Henning Overgaard, som kilde berette, at når Pensiondanmarks øverste chef forlader Pensiondanmark om få dage, får han helt ekstraordinært 29 mio. kr. med sig i inderlommen. Det har medført kritik i og uden for Pensiondanmark.

Möger Pedersen fylder 68 år den 7. oktober, og kan dermed se tilbage på en 30-årig lang karriere i Pensiondanmark, der i dag står som landets førende og mest innovative pensionskasse med over 800.000 medlemmer og mere end 300 mia. kr. på balancen.

Farvelcheck lig med 80 normale årslønninger i 3F

De mange medlemmer ser nu på, at deres øverste chef pludselig står til en ekstraordinær farvelcheck på 29 mio. kr., der i runde tal svarer til mellem 80 og 90 årslønninger for chauffører, lagerarbejdere og andre typisk ufaglærte med opsparing i Pensiondanmark.

Pensiondanmark-formanden lod forstå, at det var en kontraktmæssig forpligtelse, som var forhandlet på plads for 20 år siden med den daværende formand. Altså ikke noget, som Henning Overgaard ville have lod eller del i. Samtidig erkendte Overgaard, at et sådant beløb af nogle ville blive opfattet som både kritisabelt og ikke i tråd med tidsånden.

Præcist hvad pensionskasseformanden, som samtidig også er formand for landets største fagforening 3F, selv mener om den helt ekstraordinære farvelcheck er foreløbig uvist. 

Overgaard blev først medlem af Pensiondanmark-bestyrelsen i 2022. Først som næstformand, men hurtigt derefter, i 2023, som formand, og derfor må det formodes at Henning Overgaard har spillet en vigtig rolle i forbindelse med topchefskiftet i foråret 2023.

Flere i 3F-baglandet har kritiseret lønpakken som værende ude af trit med, hvad der er ret og rimeligt for en pensionskassedirektør.

Hovsa, hvorfor ikke tage egen medicin?

Berlingske erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen understregede i en kommentar, at netop Torben Möger har været en vigtig og magtfuld brik i den velfærdsfabrik, der er opbygget. Og at det derfor er uforståeligt, at han nu gelejdes ud af Pensiondanmark med vrede og forargelse.

“Det er ganske enkelt uforståeligt, at Möger selv ikke står fast på de regler (corporate governance-anbefalingerne, red.), som han selv som pensionsdirektør må have slået alle de virksomheder, som Pensiondanmark er aktionær i, oven i hovedet med,” skrev Bernt Henriksen.

Det er værd at bemærke, at de 29 mio. kr. ikke skyldes en præstationsafhængig bonus. Sådan noget findes nemlig ikke i Pensiondanmarks øverste ledelse. I bemærkningerne til 2022-regnskabet står der således: “Der er ikke knyttet bonusordninger eller resultatlønsaftaler til direktionens ansættelse.”

Pensionssektorens guldfugl

Det særlige er således, at Torben Möger ville have fået de 29 mio. kr., der svarer til næsten fire års løn, med sig uanset om Pensiondanmark ved Mögers pensionering ville være en velsmurt pensionsmaskine til gavn for medlemmerne eller et dårligt ledet pensionsselskab i krise.

Netop pensionsbranchen har over de senere år været kritisk, når børsselskaber skruede voldsomt op for uforståelige og uigennemskuelige lønpakker til deres topchefer. 

Nu står Pensiondanmark selv med et forklaringsproblem. For hvad dækker forhandlingen, der nu udløser et ekstraordinært bidrag på 29 mio. kr., egentlig over? Er det blot en ekstra løn, er det et slags fastholdelsesgebyr eller måske bare resultatet af en skæv forhandling i sin tid mellem en stærk direktør og en svag formand? Og hvorfor er kontrakten ikke blevet justeret i løbet af de 20 år, så den svarer til nutiden? Mange spørgsmål, få svar.

Uroen og kritikken affødt af den overraskende farvelcheck på 29 mio. kr. bærer samtidig ved til uklarheden om, hvad der egentlig skete i foråret, da det blev meddelt, at Torben Möger skulle pensioneres. Selv lod han forstå, at det var frivilligt, men de 29 mio. kr. efterlader ikke det indtryk. Det er ikke normalt at få et så stort beløb, når man forlader sit job frivilligt. 

Den daværende formand i Pensiondanmark, Lars Sandahl Sørensen, meddelte i en pressemeddelelse den 16. april 2023, at Torben Möger ville stoppe for at hellige sig bestyrelsesarbejde. Allerede den 15. maj var den nye topchef i pensionskassen på plads, nemlig departementschef Peter Stensgaard Mørch. 

Mørch kunne imidlertid ikke umiddelbart godkendes som fit & proper-egnet, og derfor varmer investeringsdirektør Claus Stampe topchefstolen, indtil Peter Stensgaard Mørch overtager i 2024. Set udefra et særegent topchefskifte, som i øvrigt kom efter et særegent skifte også på formandsposten i 3F. Den tidligere mangeårige formand, Per Christensen, måtte gå som følge af afsløringen af et dobbeltliv i privaten.

Det er overraskende, at der er skabt så meget postyr og uro omkring Torben Mögers exit fra den pensionskasse, han selv har stået i spidsen for og opbyggelsen af. Herunder også hvad der er god selskabsledelse.

Og det er overraskende, at pensionskassen ikke har kunnet godtgøre og dokumentere, hvad de 29 mio. kr. i grunden dækker over. Det ville ellers ikke have været så svært.

Der er således regnet ned med priser og hædersbevisninger til Pensiondanmark generelt og Torben Möger i særdeleshed. I særlig grad over de seneste 10-15 år. Samtidig kan pensionskassens medlemmer glæde sig over, at afkastet hører til de absolut bedre afkast i pensionskasseverdenen. Altså en veldrevet og omkostningseffektiv pensionskasse. 

Samtidig har Torben Möger været foregangsmand med hensyn til pensionskasseverdenens lod i velfærds-Danmarks udvikling, han var blandt de første til at sætte fokus på den grønne omstilling og bæredygtighed. Samtidig er han kendt som en ypperlig netværker og også med modet til at bryde nye grænser.

Eksempelvis var han blandt de første til igen at tage våbenaktier ind i porteføljen efter krigen i Ukraine brød ud. Ud fra et samfundsansvar og hensyn til forsvar for demokratiet. 

Torben Möger er i den grad en holdningernes mand, som hurtigt opfatter trends og nye tanker. 

Set i det lys ville det være ganske overkommeligt at argumentere for en ekstra økonomisk luns til Torben Möger. Men sådan er 29 mio. kroners pakken angiveligt ikke skruet sammen. 

Det skal nævnes, at Torben Möger også er formand for CBS, hvor man i særdeleshed forsker i og forholder sig til god selskabsledelse, direktørlønninger, aftrædelsespakker med videre. 

Nu plettes ikke bare Mögers exit, men også Pensiondanmarks renomme. Og det svækker samtidig pensionskassektoren generelt, når de forskellige pensionskasser fremover kritiserer topcheflønningerne i erhvervslivet for at være for høje og for uigennemsigtige.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også