Heftig debat i gang om bestyrelsesvalget til P+: Hvem har egentlig kompentencerne i orden?

For en pensionskasse, der henter sine medlemmer blandt investeringsdirektører, professorer, og andre med en baggrund i økonomi, jura og ingeniørfaget, kan det set udefra forekomme som en smal sag at finde egnede kandidater til de bestyrelsesposter, som medlemmer kan vælges til. Men en heftig debat på pensionskassen P+ hjemmeside viser, at sådan forholder det sig ikke. (Rettet)
Klima har været en kilde til konflikt i pensionskassen P+. | Foto: Siemens Gamesa
Klima har været en kilde til konflikt i pensionskassen P+. | Foto: Siemens Gamesa

Under overskrifterne "Relevante bestyrelseskompetencer" og "Spørgsmål til Katrine, Kenneth og Thomas" er der lige nu gang i heftige debatter på pensionskassen P+'s hjemmeside.

Indholdet i debatterne handler i sin grundsubstans om, hvem der har kompetencer og formåen til at være en del af pensionskassens fremtidige bestyrelse.

Og der bliver gået til vaflerne. Blandt andet mener nuværende revisionskyndige bestyrelsesmedlem og tidligere Forca-direktør, Peter Falkenhamn, at tre af hans modkandidater hverken udviser "demokratisk sindelag eller indsigt".

"Det tegner ikke godt," bemærker han i et indlæg, der er stillet til de tre kandidater, Kathrine Ehnhuus, Kenneth Karlson og Thomas Tørslev. De tre har alle rødder i de klimaktivistiske netværk Ansvarlig Fremtid og Demokratisk Erhvervsnetværk, men er også henholdsvis fuldmægtig i rigsrevisionen, seniorforsker og økonom i tænketanken Kraka.

Kompetencevurdering

Brøden, de tre har forvoldt, er, at de ikke tidligere har fået udarbejdet og offentliggjort en såkaldt kompetencevurdering.

"Skyldes det travlhed, ringe interesse for P+, manglende kompetencer og erfaring ift. bestyrelsesarbejdet i en pensionskasse, eller skyldes det simpelthen arrogance - at I ikke gider spilde jeres tid på at svare?" skriver Peter Falkenhamn desuden i indlægget, hvor han efterlyser et svar på, hvorfor de tre kandidater ikke deltager mere aktivt i debatten.

Årsagen til uenigheden bunder i et kampvalg til bestyrelsesposterne i P+. Bestyrelsesvalget skulle egentlig have været afgjort, da pensionskassen d. 6. april afholdt generalforsamling. I stedet blev afgørelsen begæret sendt til urafstemning blandt alle pensionskassens medlemmer.

Havde det valg, der fandt sted på generalforsamlingen været gældende, var de fire medlemmer, som den afgående bestyrelse pegede på, blevet valgt.

Udover Peter Falkenhamn ville professor i Finansiering ved Aarhus Universitet, Peter Løchte Jørgensen, tidligere juridisk chef i MP Pension i Åse Kogsbøll og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Helle Munk Ravnborg være blevet valgt.

Helle Munk Ravnborg er den eneste kandidat, der både bliver anbefalet af den afgående bestyrelse og af Ansvarlig Fremtid og Demokratisk Erhvervsnet. Som den eneste kandidat var hun op til generalforsamling anbefalet af både bestyrelsen og netværkene.

Derudover var fem andre kandidater på valg. Udover de tre tidligere nævnte med rødder i de klimaktivistiske netværk, var to andre, Heidi Birkler og Michele Fejø, stillet op som uafhængige kandidater med anbefalinger fra medlemmerne. Det var også de to, der på generalforsamlingen begærede urafstemning.

Allerede forud for generalforsamlingen og det ordinære valg til bestyrelsen var der åbenlys uenighed blandt kandidaterne. Årsagen er at klimaforkæmperne eksempelvis ønsker en investeringsstrategi, hvor klimasyndere bliver ekskluderet, mens den anden fløj ikke vil blande investering og politik sammen.

Uenig med konsulenthus

Det fremgår af debattrådene, at det eksterne konsulenthus, Heidrick & Struggles har været hyret af til at lave kompetencevurderinger af bestyrelseskandidaterne.

Kathrine Ehnhuus gør i et indlæg opmærksom på, at hun ikke har været enig i processen omkring kompetencevurderingen, og at hun allerede tilbage i februar bad om at få foretaget en kompetencevurdering.

"Jeg havde en samtale i starten af marts med det konsulentbureau, bestyrelsen har udpeget til at foretage vurderingen. Særligt fire forhold omkring samtalen og den efterfølgende proces mener jeg rejser tvivl om vurderingens kvalitet og uvildighed," skriver hun i et indlæg.

I et andet gør hun opmærksom på, at vurderingen er undervejs. Til det svarer Åse Kogsbøll:

"Det var da en god nyhed, når der nu skal ofres mellem en halv og trekvart million kr. på urafstemningen. Du får et kryds i karakterbogen, fordi I nu omsider på bagkant vil reparere på jeres fejl og dermed så småt begynder at respektere governanceregler på dette punkt - omend med nogen (stor) forsinkelse."

I et tidligere indlæg fortæller Åse Kogsbøll, at "Det er efter min mening en hån mod P+’s 100.000 medlemmer og mod de regler, som er vedtaget af EU, Folketinget og Finanstilsynet, at I ikke vil have jeres kompetencer vurderet."

Sammenligning af kompetencer

I det seneste af de to trådes debatindlæg, som er forfattet af Peter Falkenhamn fremgår det, at nu har alle kandidater fået foretaget og offentliggjort en kompetencevurdering. Det har fået ham til at lave en sammenligning af kompetencerne på tværs.

"Sammenligningen viser åbenlyst, at bestyrelsens kandidater dækker alle kompetencekrav fra Finanstilsynet i bredden og i dybden (som de skal), mens modkandidaterne fra AF/DEN har ualmindeligt smalle og sammenfaldende kompetencer primært omkring medlemsorganisation og ESG, som kun fylder en lille brøkdel af bestyrelsens samlede arbejde," skriver Peter Falkanhamn.

Han tilføjer desuden at både han selv, Peter Løchte og Åse Kogsbøll alle har mange års erfaring fra pensionsvirksomhed og den finansielle sektor.

"Modkandidaterne Katrine, Kenneth, Thomas og Helle har ingen erfaring fra pensionsvirksomhed eller den finansielle sektor. Det er også et krav fra Finanstilsynet," konkluderer Peter Falkenhamn.

Finanstilsynet har tidligere til FinansWatch forklaret, at i en tværgående pensionskasse som P+, hvor der er et vist ønske om, at medlemmerne også skal være repræsenteret i bestyrelsen, er det ikke noget must, at kandidaterne har specifikke kompetencer med sig.

Blot skal bestyrelsen kollektivt besidde tilstrækkelig viden, faglig kompetence og erfaring til at kunne forstå pensionskassens aktiviteter og de hermed forbundne risici.

Udover de medlemsvalgte medlemmer kommer den kommende bestyrelse til at bestå af tidligere direktør i Nykredit, Kim Duus, samt to kandidater udpeget af fagforbundene IDA og DJØF.

Adm. direktør i P+ Søren Koldbye har afvist at give sit besyv med om situationen så længe en bestyrelse endnu ikke er valgt. P+ melder dog om god aktivitet og interesse for urafstemningen, der slutter d. 28. april.

Rettet 8.40 - Helle Munk Ravnborg er indstillet af den afgående bestyrelse og anbefalet af Demokratisk Erhvervsnetværk og Ansvarlig Fremtid. Kathrine Ehnhuus bad i februar om at få sine kompetencer vurderet.

Valg til pensionsbestyrelse sendt til urafsteming

Klima-kandidater lader op til næste valgkamp til pensionskassebestyrelse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også