Akademikerpension siger med ny eksklusionsliste farvel til Europas sidste diktatur

Farvel og tak til Europas sidste diktatur, Hviderusland og en række andre lande. Det er virkeligheden for investeringsporteføljen i Akademikerpension fra april.
Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Det skal være slut med pensionspenge fra Akademikerpension i Europas sidste diktatur, Hviderusland, fra første april. Det har Akademikerpension netop besluttet og opdaterer dermed sin liste over lande, som pensionskassen ikke vil investere i.

"Vi investerer kun i de lande, som er ratet på et vist niveau i forhold til menneskerettigheder," lyder det fra adm. direktør i Akademikerpension Jens Munch Holst i en pressemeddelelse.

Udover Hviderusland er lande som Azerbaijan, Bangladesh, Djibouti, Etiopien, Irak, Mali, Pakistan og Zimbabwe også sendt på eksklusionslisten, der betyder, at Akademikerpension sælger statsobligationer og private selskaber, hvor staten ejer mere end 50 pct. fra.

Samtidig må der ikke laves nye investeringer. Dog må Akademikerpension gerne beholde og lave nye investeringer i private selskaber, hvor staten ejer mindre end 50 pct.

"Det er nok ikke voldsomt overraskende med de nye lande, når man tænker på, hvordan det står til med at overholde menneskerettighederne," lyder det fra Jens Munch Holst.

Akademikerpension har nu 45 lande på eksklusionlisten, heriblandt Kina, og overvejelserne går på om ikke også lande som Rusland, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater skal sendes ud i mørket.

Men det dilemmafyldt erkender Jens Munch Holst.

"De nævnte lande er kandidater til eksklusion fra et ansvarlighedsperspektiv, men vi skal også agere økonomisk forsvarligt. Så det er vi ikke komfortable med investeringsmæssigt for nuværende. Hver gang, vi ekskluderer et land, står der et, som er næsten lige så slemt, ved siden af. Skal vi så også ekskludere det land? For lige ved siden af det, står der et tredje land, som er næsten lige så slemt. Det er udfordringen, når vi har med eksklusion at gøre," lyder det fra Akademiker-direktøren.

I alt skal pensionskassen frasælge investeringer for 615 mio. kr.

"Hvis vi skal sige det lidt firkantet, så prøver vi at ekskludere de værste af de værste, når det gælder overtrædelser af menneskerettigheder – og være transparente om, hvor vi må gå på kompromis for at værne om medlemmernes pensioner. Det er i tråd med, hvad der forventes af os under de internationale retningslinjer for ansvarlige investeringer. Vi er i al beskedenhed et af de pensionsselskaber i verden, der har ekskluderet flest lande af hensyn til ansvarligheden," skriver Jens Munch Holst.

Udelukkelse eller dialog? Pensionssektoren er delt på udmøntning af bæredygtighedsdagsorden 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også