Bedste pensionsselskaber leverede tæt på dobbelt så højt afkast som bundskrabere

Særligt to pensionsselskaber stikker af i afkastsammenligning for 2020 og leverer tæt på en fordobling i forhold til bundpropper.
Investeringsdirektør i AP Pension, Ralf Magnussen, har ramt markedsbevægelserne godt i 2020 | Foto: PR/AP Pension
Investeringsdirektør i AP Pension, Ralf Magnussen, har ramt markedsbevægelserne godt i 2020 | Foto: PR/AP Pension

Tæt på en fordobling. 

Det er, hvad investeringsdirektørerne i AP Pension og Velliv kan konstatere, at deres anstrengelser har kastet af sig i 2020 sammenlignet med resultaterne i Topdanmark, Industriens Pension og PFA.

Det viser en sammenligning, som analysehuset Morningstar har lavet på baggrund af pensionsselskabernes afkast i 2020. FinansWatch har valgt at fokusere på afkastene i livscyklusprodukter for pensionskunder med moderat risiko og 15 år til pension.

I denne kategori ligger AP Active helt i top med et afkast på 9,76 pct., hvilket er en my bedre end Velliv VP Aktiv, der leverer et afkast på 9,67. I bunden ligger PFA, Industriens Pension og Topdanmark, der alle leverer et resultat på mellem 5,38 pct. og 5,3 pct.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

"Det er en stor spredning. Som opsparer har du fået dobbelt op ved at placere din opsparing det rigtige sted," siger Christian Bergmann, der har titel af customer succes manager hos Morningstar.

Helt særligt år

Hos AP Pension kalder investeringsdirektør Ralf Magnussen 2020 et på alle måder vildt år – også på de finansielle markeder.

"Vores resultat afspejler, at vi i marts oplevede en korrektion, der sendte os ned med 20 pct.," fortæller Ralf Magnussen, der især har tre forklaringer på, at det alligevel lykkedes AP at komme til tops i afkastsammenligningen.

Dels åbnede der sig i marts måned en købsmulighed på kreditobligationer, dels havde AP Pension i forvejen en stor vægt af it-aktier, og dels blev sommeren brugt til at lave en rotation i aktieporteføljen, der viste sig at give pote i slutningen af året.

”Da vi for alvor gik ind i coronanedlukningen, og alle blev sendt på hjemmekontorerne, viste der sig at være stor divergens mellem it-aktier og det, der klarede sig godt,” fortæller Ralf Magnussen.

Aktierotationen i sommeren gik ud på at få flere value og small cap-aktier ind i portefølje.

"Det fik vi belønning for i november og december, da vaccine-nyhederne begyndte at komme," fortæller Ralf Magnussen.

Samlet har AP Pensions aktieportefølje givet et afkast på 15 pct. i 2020, hvilket er knap 4 pct. bedre end det benchmark, AP Pension måler sig op imod. Kreditobligationer har givet et afkast på 2,4 pct., hvilket også er bedre end benchmark.

Timing var afgørende

Christian Bergmann fra Morningstar peger på, at resultaterne for 2020 i høj grad afspejles af timing.

"Om du ramte den i røven i marts eller ventede for længe, så du ikke var med på bølgen opad, kan betyde meget i et år som 2020," siger han.

Hos en af årets bundskrabere, Industriens Pension, forklarer investeringsdirektør, Peter Lindegaard, at en lavere eksponering mod børsnoterede aktier er en af årsagerne til placeringen.

"Vi har en lavere andel børsnoterede aktier end de øvrige selskaber, mens vi omvendt har en relativ stor andel unoterede investeringer. De fleste unoterede aktiver har haft det lidt svært i 2020, mens det børsnoterede aktiemarked derimod har haft et rigtig godt år trods covid-19. Når det er tilfældet, er det helt naturligt, at vi ligger lidt lavere i et enkelt år," skriver Peter Lindegaard i en mail til FinansWatch.

Han peger på, at pension er et langsigtet forhold. Målt på fem år har Industriens Pension leveret et afkast på 6,85 pct., viser Monrningstars sammenligning. Det placerer selskabet i midten af en afkastsammenligning for moderat risiko og 15 år til pension.

"Det er væsentlige er, at vores nuværende strategi har sikret os rigtig gode langsigtede resultater," skriver Peter Lindegaard.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Han forklarer, at trods bundplaceringen i 2020 er der ingen større ændringer i investeringsstrategien undervejs.

"Vi optimerer og justerer hele tiden vores investeringer, og det gør vi også nu. Men det giver ikke anledning til større ændringer i vores strategi, da vi kan se, at den har skabt rigtig gode resultater på lang sigt. Set over en periode på syv år ligger vi f.eks. i top tre i hele branchen for de fleste aldersgrupper," skriver Peter Lindegaard.

Kultur er vigtig

Hos AP Pension har Ralf Magnussen bemærket, at året har budt på store forskelle selskaberne i mellem.

"Jeg tror, det afspejler, hvilken kultur man har til at kunne agere i omskiftelige markedssituationer. Fordi vi har nedlukning, corona og antallet af smittede stiger, så er det ikke nødvendigvis det vigtigste for en portefølje. Men det kræver lidt is i maven at kunne se igennem de mange negative nyheder. Og at man er villig til at skifte holdning undervejs," siger Ralf Magnussen, der trods det gode resultat i AP godt kan få øje på ting, der kunne være bedre.

"Vi har da også misset noget, fordi situationen har været så omskifteligt. Eksempelvis har vi neutralvægtet aktier i forhold til vores langsigtet allokering. Her kunne vi godt have været mere aggressive, men det er let at være bagklog," siger han.

Skandia skal smeltes helt sammen med AP

I sammenligningen halter Skandiaproduktet, der kan sammenlignes med AP Active, noget efter med et afkast på 6,9 pct. AP Pension har ejet Skandia siden indgangen til 2019.

"De har ikke helt samme muligheder som os, men siden vi alle var nede at bunde i marts, så mener jeg faktisk, de har leveret bedst,” siger Ralf Magnussen, der kalder Skandia-afkastet for tilfredsstillende.

Forventningen er dog, at Skandia-opsparingerne i løbet af 2021 bliver smeltet sammen med AP's produkter.

”Vores forhåbning er, at vi kan gøre det i løbet af i år, så der ikke vil være forskellige opgørelser til næste år," siger Ralf Magnussen

Pensiondanmark klar med afkastresultater for 2020: Alle alderspuljer slutter i plus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også