FinansWatch

Danskerne har sparet historisk meget op under corona-nedlukningen

Et stort fald i forbruget i årets andet kvartal har ført til historisk stor bruttoopsparing.

Danskerne er begyndt at spare mere op, viser nye tal. Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix

Under corona-nedlukningen har danskerne sparet op i en grad, som ikke er set før.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Således faldt privatforbruget med 6,2 pct. i andet kvartal af 2020, mens den disponible bruttoindkomst for husholdninger var stort set uændret med en svag stingning på 0,1 pct. i samme periode.

"Dermed sparede danskerne op uden fortilfælde i årets andet kvartal," skriver Danmarks Statistik på sin hjemmeside.

I årets andet kvartal tilsidesatte danskerne 8,6 pct. af deres disponible indkomster til opsparing. I andet kvartal steg det til 14,5 pct.

Historisk høj opsparing

Til sammenligning har danskerne i de forudgående fire år i gennemsnit tilsidesat 4,9 pct. af deres rådighedsbeløb til opsparing.

Dermed endte husholdningernes bruttoopsparing, hvor også nettoindbetalinger til pension medregnes, med at udgøre 60,7 mia. kr. i årets andet kvartal. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

"Det er den højeste bruttoopsparing, der har været opgjort for husholdningerne i de kvartalsvise sektorregnskaber siden seriens begyndelse i første kvartal 1999," skriver Danmarks Statistik.

Økonomi godt rustet

Selv om rekorden er sat på en "dyster" baggrund efter et historisk fald i forbruget, har de store opsparinger fordele for den enkelte dansker.

Det vurderer Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA:

"På den korte bane betyder en solid opsparing for eksempel i banken, at mange har noget at stå imod med, hvis de for eksempel mister jobbet eller på anden vis møder økonomiske udfordringer i denne turbulente tid," udtaler han i en skriftlig kommentar, hvor han også fremhæver, at Danmark har verdens højeste pensionsopsparing.

Det gør, vurderer han, at samfundsøkonomien er robust og holdbar på sigt, når der fremtiden kommer flere ældre.

Sidste år begyndte landets banker at indføre negative renter. Det betyder, at større indlån i bankerne nu er omfattet af negative renter.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere