FinansWatch

Den norske oliefond med gigantisk minus: Men indhenter noget på valuta

Oliefonden i Norge er kommet dårligt fra start i år, men valuta begrænser skaderne.

Foto: Total

Den statslige norske oliefond fik ikke overraskende en skidt start på året, efter at udbruddet af coronavirus har ramt fondens aktieportefølje hårdt - og i særdeleshed aktier i selskaber inden for olieudvinding.

Resultatet for første kvartal er et negativt afkast på 14,6 pct., og det er ikke småpenge, der tales om, for det svarer i norske kroner til et minus på 1171 mia. norske kr.

Det viser en foreløbig opgørelse af fondens resultat i første kvartal ifølge en meddelelse fra Norges Bank Investment Management.

Afkastet på fondens aktieinvesteringer var på minus 21,1 pct. i kvartalet, mens det gik bedre for de fastforrentede investeringer, som gav et positivt afkast på 1,3 pct.

"Vi har set et betydeligt fald i verdens aktiemarkeder i første kvartal med betragtelige fluktuationer fra den ene dag til den anden. Markedssituationen er meget udfordrende. Imidlertid har fonden en lang tidshorisont," siger Yngve Slyngstad, som er administrerende direktør for Norges Bank Investment Management.

Fonden har dog nydt godt af en svækkelse af den norske krone i kvartalet, da værdien af investeringer i andre valutaaktiver giver en højere omregning til norsk valuta.

"Valutabevægelserne bidrog til en stigning i fondens værdi på 1147 mia. norske kr. Fondens markedsværdi i norske kroner har derfor ikke ændret sig meget fra afslutningen af 2019."

Ved udgangen af marts havde fonden en værdi på 9998 mia. norske kr., efter at der i løbet af første kvartal blev trukket 67 mia. kr. ud af fonden.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere