FinansWatch

Embedsmænd advarer mod centralt punkt i regeringens seniorpension

Regeringen, DF og R vil tildele den nye seniorpension "uafhængigt af økonomiske hensyn." "Uhensigtsmæssigt," advarer embedsmænd.

I et internt forhandlingsnotat advarer regeringens embedsmænd imod en afgørende del af regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikales nye seniorpension. Det skriver Jyllands-Posten.

Det handler om, hvem der skal kunne tildele seniorpensionen. Aftalen understreger, at vurderingen af, hvem der kan få den nye ydelse, skal ske "uafhængigt af økonomiske hensyn." Det kan ske ved at flytte opgaven fra kommunerne, der betaler en væsentlig del af regningen.

Men i et notat, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, advarer embedsmændene direkte imod at »afkoble« det økonomiske ansvar og tildelingen af seniorpension. Det "vurderes at være uhensigtsmæssigt," står der.

Ifølge en professor i kommunaløkonomi er det en klar advarsel mod at bryde det bærende princip om, at den, "der bestiller musikken, også betaler for musikken."

"Hvis der ikke er en direkte kobling mellem dem, der visiterer til en ydelse, og dem, der skal finansiere ydelsen, så kan man være tilbøjelig til at tildele flere ydelsen, end hvis man selv står for regningen," siger Kurt Houlberg, professor ved Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til Jyllands-Posten.

Aftalepartierne har parkeret den endelige beslutning om, hvem der skal stå for ordningen, i et "analysearbejde," men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har foreløbig peget på de arbejdsmedicinske klinikker. Regeringen, DF og R ønsker at "droppe økonomiske hensyn" i vurderingen og flytte opgaven fra kommunerne. De har nemlig tildelt den nuværende seniorførtidspension i meget ringe grad og vidt forskelligt fra kommune til kommune.

Socialdemokratiet kritiserer, at partierne bag aftalen ikke kan svare på, hvordan ordningen skal administreres.

"De har skudt den sværeste del ud i fremtiden," siger S-ordfører Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) anerkender, at der kan være en »økonomisk udfordring«, hvis ansvaret fjernes fra kommunerne.

"Men vi ønsker ikke, at økonomiske hensyn skal gå ud over borgeren," siger han til Jyllands-Posten.

Radikale slukker Socialdemokratiets drøm: "Deres pensionsplan er død" 

Trods pensionsvalgkamp: Flertal står bag stigende pensionsalder

Regeringens plan sender langt under 17.000 fra job til pension 

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau af Jyllands-Posten)

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Rådgiver: Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark

Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark, fordi det i vid udstrækning er banker, der ejer investeringsforeningerne, mener investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Han ser frem til, at Finanstilsynet vil undersøge området.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs