Tidligere finansminister om ny ATP-topchef: "Jeg ved ikke, om det er passende at citere Kennedy, men..."

ATP får i Martin Præstegaard en ny topchef med dyb indsigt i det politiske maskineri.
Den kommende adm. direktør er opflasket på Slotsholmen. Først i årene 2002-2010, hvor han arbejdede som bl.a. ministersekretær og som kontorchef i Finansministeriet, og siden var han fra 2014 til 2019 departementschef samme sted. Her nåede han at betjene fire forskellige ministre, før han i 2019 kort efter Folketingsvalget skiftede Slotsholmen i hjertet af København ud med Hillerød og ATP.
Skal man tro de fire forhenværende ministre, som har arbejdet sammen med Martin Præstegaard, er det en ”intelligent” mand med ”stor integritet”, der 1. juli sætter sig i stolen som øverste chef for Danmarks største pengetank på knap 1000 mia. kr.
Corydon har høje tanker om Præstegaard
Da Martin Præstegaard i 2014 blev departementschef i Finansministeriet, var det daværende finansminister Bjarne Corydon (S), der hyrede ham. Han er i dag adm. direktør og ansv. chefredaktør for Dagbladet Børsen.
”Jeg er chefredaktør for en avis, der frit skal kunne kritisere og efterforske hans dispositioner i fremtiden, hvis ellers der skulle være noget at kritisere eller efterforske. Men menneskeligt og som person har jeg meget høje tanker om ham. Det handler både om hans kompetencer, men bestemt også om hans integritet og personlighed,” siger Bjarne Corydon.
Han kalder Martin Præstegaard for ”enormt dygtig” og et ”intellektuel, uafhængigt menneske,” som står på fagligheden, og som går efter de mål, der er sat.

Samtidig er Martin Præstegaard ”et meget roligt menneske”, og det er ifølge Bjarne Corydon den kommende ATP-topchefs største styrke.
”Jeg ved ikke, om det er passende at citere Kennedy i den her sammenhæng. Men Kennedy definerede jo mod som ”grace under pressure”. Og det har jeg oplevet, at Martin har. Han har i mange situationer oplevet et meget, meget stort og komplekst pres. Og det har han altid evnet at håndtere operativt og altid på et fagligt grundlag og med fuldstændig ro og en puls, der ikke flytter sig mere, end det er hensigtsmæssigt,” siger Bjarne Corydon.
Stor politisk forståelse
Fra 2015 til 2016 var det Claus Hjort Frederiksen (V), der bar nøglerne til Finansministeriet. Han kalder Martin Præstegaard for ”en fremragende chef”.
“Præstegaard har som noget helt særligt en meget stor politisk forståelse, og uanset om finansministeren har været fra Venstre eller Socialdemokratiet, har han vist, hvordan han er helt eminent til at se forligsmuligheder,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Når den tidligere finansminister bliver bedt om at kigge tilbage på enkeltepisoder, hvor Martin Præstegaard spillede en afgørende rolle, peger han på de årlige finanslovsforhandlinger og møder med kommuner og regioner.
”Og så spillede han også en stor rolle, når SAS skulle reddes ud af en eller anden ny krise,” lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.
Stor viden og arbejdsradius
Claus Hjort Frederiksen bestred ministerposten, indtil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i november 2016 præsenterede en større ministerrokade.
Liberal Alliance og Konservative blev lukket ind i regeringen, og statsministeren udnævnte Kristian Jensen (V) som ny finansminister.
Ligesom de øvrige ministerkolleger har den nuværende særlige udsending for Danmark og kommende adm. direktør for erhvervsorganisationen Green Power Denmark, der var finansminister i perioden fra 2016 frem til 2019, kun ros at sende i retning af sin tidligere ”wingman”.
”Først og fremmest er det en mand med en utrolig stor viden og en kæmpe arbejdsindsats. Han kunne kværne og producere notater og papirer som ganske få andre, jeg nogensinde har mødt,” indleder Kristian Jensen og tilføjer:
”Jeg var fuldt ud tryg ved, at han kunne finde løsninger og forslag, og at de løsningsforslag, som han kom med, var holdbare. Derfor var man som finansminister rigtig godt dækket ind, når man havde Martin som wingman.”

Ét ministerium, to ministre
Også Venstre-politiker Sophie Løhde er klar med positive tillægsord. Hun kalder Martin Præstegaard for ”lynende intelligent”, ”arbejdsom”, og ”et helt igennem ordentligt og behageligt menneske”.
Sophie Løhde lærte Martin Præstegaard at kende, da hun i forbindelse med Lars Løkke Rasmussens ministerrokade i 2016 blev udnævnt som ny minister for offentlig innovation. En post, som blev opfundet i forbindelse med rokaden, og som forsvandt igen, da Socialdemokratiet overtog nøglerne til Statsministeriet i 2019.
Ministerposten blev placeret i Finansministeriet, og for første gang havde en departementschef i Finansministeriet to ministre at betjene.
”Det baksede vi da lidt med. Præstegaard og jeg skulle lige finde vores vej til samarbejdet. Det var første gang i vel det mest konservative ministerium, der findes på Slotsholmen, at vi lige pludselig sad to ministre. Vi skulle finde vores form, og det tog vi også nogle kampe om,” siger Sophie Løhde.
Vejen til samarbejde blev fundet, og det blev et tillidsfuldt samarbejde, der også blev tættere, end Sophie Løhde i sin ”vildeste fantasi havde forestillet sig,” mindes hun.
I 2018 var Danmark et mulehår fra en storkonflikt, da de offentligt ansattes overenskomster skulle forhandles på plads. Forhandlingerne strakte sig over flere måneder, og i den tid blev samarbejdet mellem ministeren og departementschefen intensiveret. Der var sne på toppen af Forligsinstitutionen, da forhandlingerne gik i gang, og der var sol og forår, da de sluttede.
”Vi tilbragte måneder sammen i Forligsinstitutionen. Vi så årstiderne skifte derinde. Når man har overnattet på hver sin luftmadras i Forligsinstitutionen, så lærer man hinanden rigtig godt at kende,” siger Sophie Løhde.

”Der var sågar et tidspunkt, hvor Martin ikke havde fået sin tandbørste med. Han kiggede misundeligt hen på min. Jeg sagde, du må godt låne noget tandpasta, men du får ikke min tandbørste,” fortsætter hun og griner.
”Jeg lærte nogle andre sider end de rent professionelle at kende. Det er derfor, at jeg udover at have en enorm respekt for Martins dygtighed, flid og indsigt også mener, at han er et helt igennem behageligt menneske, som man kan have det godt og sjovt sammen med. Selv når det ser svært ud,” siger hun.
Gik i rette med kritik
Martin Præstegaard forlod Finansministeriet få uger efter folketingsvalget i 2019, hvor det stod klart, at Socialdemokratiet ville komme til at tegne en ny regering.
Tidspunktet for Martin Præstegaards skifte fra Finansministeriet til ATP var ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, ikke tilfældigt. Ifølge den politiske kommentator var Martin Præstegaard en af flere topembedsfolk, der figurerede på en såkaldt ”dødsliste” hos Socialdemokratiet.
Året forinden havde Martin Præstegaard – ret usædvanligt for en embedsmand – kritiseret netop socialdemokraterne for at så mistillid om Finansministeriets regnemodeller.
”Regnemodellerne hverken kan eller bør være politisk dikteret, således at når man har én farve regering, så koster et forslag det ene, og når man har en anden farve regering, så koster det noget andet,” sagde han til Politiken.
Ifølge Sophie Løhde er der dog kun én ting at lægge i, at den kommende ATP-topchef gik i brechen for sit ministeriums regnemodeller.
”Det skal man se som udtryk for hans integritet og faglighed. Den står han vagt om, uanset hvilken regering der sidder,” siger hun.
Det var dog hverken første eller sidste gang, at Martin Præstegaard blandede sig i den offentlige samtale. I en debat om embedsværket på Folkemødet i 2017 luftede Martin Præstegaard ifølge Politiken en frustration over den motivforskning, som ifølge ham ofte finder sted, når embedsværket er med til at føre politiske beslutninger til dørs.
”At vi havde et særligt motiv til at sælge Dong til Goldman Sachs billigt, hvem fanden er det, der regner sig frem til, at det skulle være et særligt motiv for danske embedsmænd at gøre det? Eller en minister for den sags skyld? Og sådan kan vi hele tiden have masser af sager, hvor vi har nogle særlige motiver for noget, hvor jeg vil sige: Hvem fanden er det, der laver den motivforskning? Det kan pisse mig af lidt,” sagde Martin Præstegaard ifølge Politiken i debatten.
I bogen Entreprenørstaten af tidligere Deadline-vært og ph.d. i statskundskab Sigge Winther Nielsen, som udkom sidste år, tog den tidligere departementschef bladet fra munden. Han var en blandt flere tidligere topembedsfolk, der pegede på, at politiske beslutninger ofte bliver ilet igennem for at tilfredsstille offentligheden, men med den konsekvens, at det ikke altid løser reelle udfordringer.
“Det er sin egen lille boble … Hele systemet er bare fanget i et stort maskineri, hvor den politiske virkelighed ikke giver ro og rum til langvarig og kompleks implementering. Tingene skal gerne ske hurtigt. Også hurtigere, end hvad der er realistisk,” udtaler han ifølge Zetland i bogen.
Begrænset erfaring med pension
Flere iagttagere har i løbet af onsdagen rost ATP’s beslutning om at vælge en intern kandidat for at sikre ro efter en årrække med flere direktørudskiftninger, ligesom valget af en kandidat med så dyb politiks indblik er blevet kaldt fornuftigt. Samtidig er Martin Præstegaards begrænsede erfaring med pensionssektoren, som begrænser sig til to år og ti måneder, når han tiltræder 1. juli, blevet bemærket.
Tidligere finansminister Kristian Jensen har imidlertid stor tiltro til den nye topchefs evner.
”Jeg er helt sikker på, at den analytiske sans, som han har, og den tilgang til tingene, hvor han har fokus på nyskabelse og udvikling, der vil han også kunne hjælpe ATP videre. Både som tidligere medarbejder og ikke mindst som opsparer i ATP er jeg meget tryg ved, at det nu er Martin, der skal forvalte vores penge,” siger han.

Bjarne Corydon fremhæver Martin Præstegaards brede netværk dels fra tiden i centraladministrationen og dels fra hans fire år med direktørposter hos DR som en styrke.
Med posten som adm. direktør for ATP følger en vis forventning om synlighed over for de godt fem millioner medlemmer. Den del af jobbet er Bjarne Corydon tryg ved, at Martin Præstegaard kan løfte.
”I forhold til hans værktøjskasse har han næsten optimale forudsætninger. Han har jo været en integreret del af en operation med langt større opmærksomhed, end der – med al respekt for ATP – nogensinde bliver rettet mod Hillerød (hvor ATP har hjemme, red.). Han har stået lige bag den glasdør, som finansministeren stod foran og på en måde dannet makkerpar med fire finansministre. Den del af værktøjskassen er fuldstændig i orden,” siger Bjarne Corydon.
Indtil Martin Præstegaard tiltræder 1. juli, fortsætter ATP’s nuværende adm. direktør, Bo Foged, på posten.
Professor om ny ATP-topchef: ”Det giver masser af mening”
Branchefolk: Ny direktør skal tage livtag med ATP’s rolle i pensionslandskabet