Finanstilsynet finder svaghedstegn i Søby-Skader-Halling Sparekasse

Den østjyske sparekasse tjener for lidt i forhold til de risici der løbet med udlånet, og skal blive bedre til at bevilge og styre kreditterne, fastslår Finanstilsynet i en inspektionsredegørelse.

Finanstilsynets inspektører var i december en tur forbi Søby-Skader-Halling Sparekasse. Og det har nu ført til flere kritikpunkter over for sparekassens ledelse.

Tilsynet konstaterer, at sparekassen primært betjener privatkunder i og omkring Syddjurs kommune, og at der ikke er en speciel stor eksponering mod nogen erhvervsbranche.

Efter flere års faldende udlån havde sparekassen i september sidste år en årlig udlånsvækst på 10,1 pct., hvilket er højt. Men noget der også er højt, er andelen af kunder med svaghedstegn.

"Samtidig er basisindtjeningen forholdsvis lav. Basisindtjeningen var således ultimo september 2016 1,0 pct. af sparekassens udlån og garantier før nedskrivninger mod gennemsnitligt 1,6 pct. for tilsvarende institutter. Sparekassen indtjening modsvarer dermed ikke de risici, den løber," skriver Finanstilsynet.

Ved inspektionen gennemgik Finanstilsynet de 53 største lån på i alt 85 mio. kr., der udgør 65 pct. af det samlede udlån. Sparekassen havde selv konstateret såkaldt "objektiv indikation på værdiforringelse", eller OIV, på syv af de gennemgåede lån, og tilsynet fandt ikke yderligere lån, som der burde konstateres OIV på. Der blev dog fundet et yderligere nedskrivningsbehov på 619.000 kr.

Men Finanstilsynet bemærker, at der var svaghedstegn i 30 af de gennemgåede lån, hvilket vurderes til at være meget.

Og så var der heller ikke helt styr på processerne i sparekassen:

"Sparekassens bevillingsprocedure og kreditstyring er i flere henseender ikke betryggende. Sparekassen modtog derfor et påbud om at styrke sin bevillingsprocedure og kreditstyring væsentligt samt et påbud om at sikre bedre retningslinjer for værdiansættelse af sikkerheder," skriver Finanstilsynet, der tilføjer:

"Sparekassen modtog endvidere enkelte påbud om forbedring af bestyrelsens samt compliance- og risikostyringsfunktionens arbejde samt et påbud om at sikre tilstrækkelig rapportering om likviditetsrisici til bestyrelsen."

Sparekassen havde medio 2016 opgjort sit individuelle solvensbehov til 18,8 pct., hvilket Finanstilsynet var enig i. Den faktiske solvens var på 29 pct.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også