De britiske forbrugere begynder at betale for brexit

Det er fem måneder siden, at briterne stemte sig ud ad EU. Indtil videre er den frygtede økonomiske togulykke udeblevet. De seneste tal viser dog, at den stadig lurer i horisonten.
/ritzau/

Storbritanniens valuta, pundet, er nemlig svækket markant og har holdt sig svagt siden afstemningen.

Det gør det dyrere for de britiske butikker og selskaber at producere, fordi de i stor stil skal købe deres produkter og råvarer i udlandet. Det sætter butikkerne under pres for at hæve priserne, hvilket kan føre til en lidet tiltrængt opbremsning i privatforbruget.

"Det er klart fra målingerne af producenternes omkostninger, at der er en bølge af inflation på vej igennem økonomien drevet af det svagere pund."

"Det vil presse det private forbrug og tilføje til den opbremsning, usikkerheden om fremtiden har skabt i investeringsniveauet," siger tidligere rådgiver hos Bank of England Andrew Sentace til The Guardian.

Mens den officielle inflation i Storbritannien kun er steget fra omkring 0,5 procent til 0,9 procent siden brexit-afstemningen, steg producenters omkostninger med 12,2 procent i oktober år til år.

Priserne, producenter tager, såkaldte factory gate priser, steg i oktober med 2,1 procent. Det er det højeste niveau i fire år ifølge The Guardian.

En stribe butikker og selskaber har også allerede varslet prisstigninger, da de ikke selv vil bære deres stigende omkostninger - men vælte dem over på kunderne.

Det tæller selskaber som Apple og Microsoft, mens fødevareproducenter som Nestlé og Unilever også har hævet priserne.

Tirsdag fortalte lavprissupermarkederne Aldi og Lidl, at de hæver priserne på blandt andet bananer og mælk.

"Det viser, at det gør ondt på dem. De er blevet nødt til hæve prisen på den klart mest populære produktgruppe i ethvert supermarked, mælk," siger en kilde til The Guardian.

Det britiske pund til efter afstemningen i juni fra 9,73 danske kroner - der er bundet til euroen - til 8,16 kroner. Siden da er pundet styrket en smule til 8,67 kroner.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også