Vestjysk Bank: Ramt af at tiden går stærkt

Vestjysk Bank er så presset, at man er i risiko for at skulle indsende en kapitalplan til Finanstilsynet til nytår. Bankens direktør forudser, at kunderne bliver trods den betændte situation. Men han erkender, at der er faremomenter for banken, hvis landbruget får det værre.
Daniel Hedelund og Jakob Skouboe

En af de mest kriseramte banker herhjemme Vestjysk Bank kom i dag med regnskab for tredje kvartal. Et regnskab med positive elementer, herunder en opjustering af basisindtjeningen og fremgang på bundlinjen.

Men bankens direktør, Jan Ulsø Madsen, kan og vil ikke se bort fra, at Vestjysk Bank stadig står foran store problemer. Tabene på udlån stiger trods forberede forhold for bankens akilleshæl, landbrugskunderne, og solvensoverdækningen er stadig spinkel.

Vestjysk Bank skriver direkte i regnskabet, at man til nytår kan blive så presset på den egentlige kernekapital, dvs. kapital af høj kvalitet, som skal sikre banken mod uforudsete tab, at man kan blive tvunget til at indsende en kapitalbevaringsplan til Finanstilsynet.

Hvorfor kan I overhovedet komme i den situation?

”Det kan vi, fordi vi har et statsligt hybridlån på 312 mio. kr., som vi skal indfri 1. januar 2018. Og tilsynet har udsendt en instruks til alle pengeinstitutter om, at en sådan forpligtelse skal indregnes i det individuelle solvensbehov året før for at sende et signal til regnskabslæserne om, at der er den forpligtelse om et år," siger Jan Ulsø Madsen og tilføjer:

"Desuden indføres der en kapitalbuffer på 0,625 pct. fra 1. januar 2017. Den kombination gør, at vi kan komme i den situation, at vi får en underdækning på vores egentlige kernekapital, hvis vi ikke når i mål inden nytår med de aktiviteter, vi har i gang i.”

Hvordan vurderer du risikoen for det?

”Vi arbejder intens på at få løst det. Vi er ramt af, at tiden går stærkt, og vi har arbejdet med det hele året, men ting tager tid. Derfor flager vi det på nuværende tidspunkt, så investorerne ved det. Konsekvensen kan blive, at vi skal indsende en kapitalbevaringsplan til tilsynet, og så arbejder vi videre som altid. Underdækningen er ikke større, end at vi forventer at kunne "komme hjem" via vores normale indtjening over 2017.”

Direktør: Langt fra hårdt krav

Hvad er faremomenterne?

”Hvis landbruget går den forkerte vej, så står vi i en situation, hvor vi skal se på vores portefølje. Men det er også dér, hvor risikoen er størst, resten går bedre. Vi glæder os over, at priserne på svinekød og mælk stiger. Hvis vi ser på det, så begynder svineproducenterne nu at tjene penge. Sådan er det endnu ikke for mælkeproducenterne. Der skal der lidt mere til.”

Frygter du et løb mod banken med jeres udmeldinger om jeres kapital?

”Nej, det frygter jeg bestemt ikke, for det er bløde krav, vi rammer ned i.”

Kan der komme et forløb, hvor folk trækker penge ud af banken?

”Vi er meget langt fra det 'hårde krav' til egentlig kernekapital. Min forventning er på ingen måde, at der kommer et løb mod banken, og at folk trækker penge ud. Det er vi langt fra. Vi har mange kunder, der har placeret deres indestående indenfor grænsen på de 100.000 euro eller 750.000 kroner. Så jeg forventer bestemt ikke en kundeflugt.”

Hvor stor andel af kunderne udgør under 750.000?

”Det er et temmelig højt tal. Det er kun en ganske lille andel, der ligger over de 750.000.”

I får  trods alt en fremgang på bundlinjen, hvad skyldes det?

”Ja, vi er dygtige til at lave forretning med kunderne. Vi har desuden været dygtige til at forvalte bankens egenbeholdning og får gode gevinster. Samtidig har vi styret omkostningerne hårdt, hvor vi henter en god gevinst," siger Jan Ulsø Madsen og tilføjer:

"Derfor har vi opjusteret vores forventninger til årets basisresultat før nedskrivninger fra det tidligere udmeldte om et basisresultat i den øvre ende af niveauet 350-400 mio. kr. til i niveauet 400-450 mio. kr. Udfordringen er, at størstedelen af vores basisindtægter forsvinder ned i nedskrivningerne på landbruget, som et udtryk for de hårde år, vi har haft. Landbruget skal vende, før vi har det bedre. Derfor er vi glade for bedre priser.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også