Nyt Danske Bank-domicil i broget kvarter

Danske Banks nye hovedsæde i Aarhus Sydhavn kommer til at ligge i et område, der byder på både kreative kontorer og samfundets udstødte. EjendomsWatch var med på reportage.
Foto: PR-visualisering: Arkitema Architects
Foto: PR-visualisering: Arkitema Architects
Astrid Krysfeldt, EjendomsWatch.

AARHUS — Imens gisningerne om et nyt Danske Bank-hovedsæde på den gamle postgrund florerer i København, er det sikkert og vist, at banken rykker ind på Aarhus' havnefront, nærmere betegnet som nabo til både et slagtehus og en såkaldt nålepark til misbrugere.

Hos entreprenøren KPC, der står for byggeprojektet, er håbet, at byggeriet kan tage sin begyndelse inden længe.

"Inden for to til tre år, hvis lokalplanen vil. Vi har købt stedet her, inden planen for området lå klar, men hvis vi kom med noget lækkert, ville vi få lov at bygge," siger Peter Christophersen, direktør i KPC, til EjendomsWatch.

Seks etagers hovedsæde

Danske Bank har købt grunden i bunden af Jægergaardsgade og Spanien i Aarhus, og selve byggeriet af det nye bank-hovedsæde bliver på i alt 11.000 kvm fordelt på seks etager, herunder en p-kælder. Investoren er Danica Pension, som ejes af Danske Bank-koncernen.

Der bliver stadig slagtet kvæg i området, hvor et slagtehus har ligget i umindelige tider, men ellers byder området på kreative kontorer og iværksætter-virksomheder.

"Vi vil bevare så mange bygninger så muligt, men så længe slagtehuset er der, står det i vejen for udviklingen. Vi håber på, at det om fem år er lukket," siger Carsten Lützen, der viser rundt. Han er byplanarkitekt i Aarhus Kommune.

En lugt af dyr afslører sig, som man går rundt på området, og ikke langt fra Danske Banks kommende domicil har værestedet for hjemløse Hus Forbi kontor. Umiddelbart ligner det enhver anden bygning i området, og det eneste, der skiller sig lidt ud ved billedet, er manden i lædervest, der står og letter sig op ad husmuren ganske upåvirket af optogets tilstedeværelse.

Nålepark med dealing-aktivitet

En knallert suser forbi med to unge mænd på, hvilket får Carsten Lützen til at fortælle om en anden type nabo, som Danske Bank også får med i købet.

"Her ligger nåleparken, hvor der er en vis dealing-aktivitet. De er ikke vilde med naboer, men der skal også være plads til dem her i byen," siger han.

Ovenover os knejser den gamle kulbane, som skal bevares og laves til en fodgængerpassage, den såkaldte "High Line".

Det er ikke planen, at der skal opføres boliger, men området skal i stedet huse forretninger samt uddannelsesinstitutioner og på den måde blive en aktiv bydel.

KPC var igennem en længere proces, inden Danske Bank var overbevist om, at Sydhavnen i Aarhus skulle være bankens nye lokation.

Til at starte med mente man fra Danske Banks side, at det lå for langt væk fra centrum.

"Men vi overbevidste dem om, at det var et godt sted. Letbanen kommer til at være tæt på, og her er nem adgang for biler," siger Peter Christophersen.

Oprindelig bygning mødte modstand

Danske Bank vil ifølge ham samle alt på et sted og ikke længere ligge spredt rundt omkring i byen. Det betyder, at godt 650 ansatte skal arbejde i det nye domicil i fremtiden.

Overvejelserne om selve byggeriets udformning var også en længere proces.

Til at starte med var tanken, at bygningen skulle være i samme stil som Nationalbanken i København. Men her mødte banken modstand på Aarhus Rådhus, der efterlyste mere åbenhed i udtrykket.

Derfor blev designet i stedet en mere åben udformning, der byder på store glaspartier omkranset af metal.

KPC bygger også for Danske Bank i Kolding og "forhåbentligt også snart Odense," lyder det fra Peter Christophersen. Her er det meningen, at bygningerne skal opføres i samme look. 

Peter Christophersen forventer, at lokalplanen kommer i offentlig høring inden for en måned.

(EjendomsWatch blev vist rundt af Aarhus Kommune samt The Architecture Project, der et partnerskab mellem aktører i dansk arkitektur, herunder forsknings- og uddannelsesinstitutioner, private virksomheder og kommuner. Projektet udforsker arkitekturens muligheder for at løse de udfordringer, som mange byer står over for i dag og i fremtiden.)

Denne artikel er leveret af vores søstersite, EjendomsWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også