Bankforsker: Vi vil se en smule bedring i Europas banksektor

Aftenens stresstest vil vise, at de europæiske banker er i bedring, vurderer bankforsker. Ifølge Lars Krull vil centralbankchefen, Mario Draghi, formentligt skele til resultaterne af bankstresstesten, der afdækker sundhedstilstanden i Europas største banker.
ECB's centralbankchef, Mario Draghi.
ECB's centralbankchef, Mario Draghi.
/ritzau/FINANS

Fredagens finansielle helbredstjek vil sandsynligvis vise, at den europæiske banksektor samlet set er i bedring.

Det vurderer Lars Krull, seniorrådgiver og bankforsker på Aalborg Universitet, forud for offentliggørelsen af det europæiske banktilsyns, EBA's, stresstest.

"Overordnet vil vi nok se en banksektor, der har haft nogle alvorlige problemer, men som samlet er ved at komme sig. På den anden side vil vi også se, at det ikke er noget, der løses med et snuptag fra 2014 til 2016," siger han til Ritzau Finans.

EBA gennemførte sin seneste test i 2014 i samarbejde med Den Europæiske Centralbank, ECB. Dengang viste resultaterne, at 24 ud af de 123 udvalgte banker i den store europæiske bankstresstest ikke levede op til kapitalkravene i tilfælde af finansiel modvind.

"Det er min klare vurdering, at vi får nogle bedre tal ud i år. Jeg tror ikke, at det ser ud til at gå rigtigt godt, men bedre," siger Lars Krull.

I år får bankerne ikke stemplet "bestået" eller "dumpet", men resultaterne af helbredsundersøgelsen vil alligevel kunne vise tegn på bedring siden den seneste stresstest.

"EBA har vurderet, at det ikke er nødvendigt. Det, testen går ud på denne gang, er at identificere, om der er nogle kapitalmangler. Den skal afdække de mangler, der skal arbejdes med," forklarer seniorrådgiveren, der mener, at det er ganske fornuftigt.

Ifølge Lars Krull vil centralbankchefen, Mario Draghi, formentligt skele til resultaterne af bankstresstesten, der afdækker sundhedstilstanden i Europas største banker.

"Det er vigtigt på den måde, at Draghi måske vil skele til det, når han skal beslutte, hvad han skal gøre. Han plejer at sige, at han har mange skud i bøssen, og dem skal han beslutte sig for, hvor han skal bruge henne. Hvis vi har en banksektor, der er ved at komme sig, så skal vi jo ikke bruge skud på den," siger han.

I år indgår i alt 51 banker i testen, og ifølge EBA dækker de udvalgte banker omkring 70 pct. af den samlede banksektor i EU.

Antallet af banker er markant mindre end i den seneste test fra 2014, hvor 123 banker deltog, men det er ikke nødvendigvis problematisk.

"Det er min vurdering, at det er repræsentativt for den samlede sundhed i den europæiske banksektor. Man kigger der, hvor man bør teste som tilsynsmyndighed. Modargumentet er, at det kan være et problem, hvis de sidste 30 pct. har udfordringer, og hvis de 70 pct. så på en eller anden måde er viklet ind i dem. Jeg vurderer ikke, at det er et problem, men man skal være opmærksom på, at der kan være et hul der," siger Lars Krull.

Særligt de nødlidende italienske banker vil være i fokus, når resultaterne af testen offentliggøres fredag klokken 22.00. De nordiske banker forventes omvendt at stryge igennem testen uden problemer.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også